Начало История на медицината Суша е причината за гибелта на първата империя в историята

Суша е причината за гибелта на първата империя в историята

От -2300г. до -2000г.

Суша е причината за гибелта на първата империя в историята - изображение

Първата в света империя е основана преди около 4 300 години от акадския пълководец Саргон Велики. За неговия живот не се знае много, тъй като всички писмени източници, разказващи за легендарния владетел, са записани стотици години след смъртта му и съчетават истински събития с религиозни митове. Това, което историците знаят със сигурност е, че Саргон успява да вземе властта в шумерската столица Урук, а след това и трона на град Киш.

Чрез обединените армии на целия шумерски народ, първият в историята император успява да завладее съседните области Акад и Елам, както и части от днешна Сирия и дори малка крайречна област в Анадола. За да подсигури властта си в подчинените селища, Саргон назначава за управник свой довереник, който да властва от негово име.

Маска на Саргон ВеликиАкадката империя съществува в продължение на три века. През това време на територията на Близкия изток се появява комплексна търговия, която създава естествена икономическа мрежа между отделните региони. Например богатите земи на централна Месопотамия започват да разменят хранителни стоки за кедрова дървесина от Ливан или медна руда от Кипър и т.н. Обменът на продоволствия не само спомага за подобряването на бита на хората в царството, но и стимулира естествения приръст на населението.

Акадската империя процъфтява със столетия, но преди около 4 000 години тя започва бързо да запада и в края на третото хилядолетие преди Христа се разпада напълно. Този обрат в човешката история представлява повод за дебат сред историците в продължение на дълги години. Някои смятат, че държавата се разпада заради настъпила децентрализация на властта, втори - заради непрестанни войни със своите агресивни съседи. Трета група е на мнение, че крахът се дължи на някаква природна катастрофа.

Оказва се, че учените от третата група са най-близо до истината. Отговорът идва чрез „разговор с ням свидетел“ на падението на Акадската империя. Разбира се, не става въпрос за реална личност, нито дори за намерен текст, а за химичен анализ на сталагмити в пещерата Гил-е Зард. Тя се намира под връх Дамаванд, разположен на територията на днешен Северен Иран. И макар природното образувание на се намира на стотици километри от Двуречието, в състава му се крие цялата история на фертилния регион.

Това се дължи на факта, че планината Алборз е на пътя на постоянно въздушно течение, идващо от Сирия, минаващо през Месопотамия и затихващо на бреговете на Каспийско море. Заради това около 90% от праха и пясъчните наноси в областта идват от бреговете на Средиземно море и поречието на Тигър и Ефрат. От същия материал са образувани и сталагмитите в пещерата Гил-е Зард.

Едно от геоложките правила на региона е, че по-сухите местности имат по-високо съдържание на магнезий. Затова чрез изследване на всички слоеве в сталагмитите може много точно да се установи какво е било количеството на влажност в Плодородния полумесец през последните няколко хиляди години. Резултатите от опита показват, че регионът преживява два дълги периода на суша. Единият период започва през 2500-ната година преди Христа и продължава малко повече от столетие. Другият започва през 2250-та година преди Христа и продължава почти три века.

Природата в Месопотамия преди сушата

Вторият период на суша съвпада с разпадането на Акадската империя. Учените, направили новите изследвания, предлагат нов прочит на залеза на първото мултикултурно царство. То е основано в последните плодородни години преди количествата вода в областта да намалеят. Първоначално изсъхването на региона е едва забележимо и не носи никакви щети за империята, която наваксва ниските реколти в някои провинции чрез търговия на ресурси.

Постепенно нуждата от храна става все по висока, тъй като дори влажните земи на Северна Месопотамия започват губят своята плодородност. Реколтите стават все по-ниски, което раздалечава отделните градове и унищожава изградената икономическа мрежа. Това води и до намаляване на гарнизоните на разцепилото се царство, което вече не може да си позволи да издържа голяма армия. Усетили отслабването на богатия си съсед, номадите от по-суровите региони започват да мигрират от север на юг и постепенно завземат цялата територия на Месопотамия.

Тази нова версия изглежда по-реална от всички други, тъй като е потвърдена чрез химически анализ, а не е просто предположение. Настъпилият период на суша обяснява още няколко неясни фрагмента от историята на Близкия изток. Пак по същото време в Сирия е изоставен един от най-плодородните региони, който сякаш не е осигурявал необходимото количество храна на местните жители. Също така е намерен текст времето на Акадската империя, в който се споменава, че нивите и овощните градини линеят, тъй като облаците престават да се изсипват над земята.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.biblearchaeology.org

www.timemaps.com

www.hrono.ru

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияТестове