Начало История на медицината Хомосексуалността в древна Месопотамия

Хомосексуалността в древна Месопотамия

От -3000г.

Хомосексуалността в древна Месопотамия - изображение

Определени древни общества предоставят немалко доказателства за някои факти, разказващи за историята на хомосексуалността. Сред тях е Древна Месапотамия. Иконографски документ, датиращ от 3000 година до християнската ера става ясно, че хомосексуалността  е приета като част от начина на живот в Месопотамия. Този извод се потвърждава от много литературни и правни текстове, в които са споменати хомосексуални дейности.

В рамките на асирийските закони (съставени около 1450-1250 г. пр.н.е.) се предвижда наказание за набедяване на хора в пасивна хомосексуалност. Съществуват още по-специфични текстове, които гласят: "Ако един мъж лежи до негови приятел, който го обвини в хомосексуални действия и това се докаже – наказанието е кастрация." Хомосексуалистите в Месопотамия са пълноправни членове на обществото. В тази историческа епоха има немалко проституиращи проститутки, които, наред с другите хора вземат участие в публични шествия, песни, танци, понякога носят женски дрехи и женски символи, дори на моменти и в представления пресъздават раждането и родилните мъки.

Грийнбърг се посочва, че самият месопотамски законотворец Хамураби, автор на известния правен кодекс има немалко любовници мъже. ("Greenberg", стр. 126)

Асирийците се молят и за божествена благословия за хомосексуалната любов между двама души. Това контрастира на текстовете в Библията, която въпреки че не предвижда санкции срещу хомоеротизма, изрично дава божествената си благословия на хетеросексуалните отношения, узаконени в брачен съюз.

За жителите на Месопотамия хомосексуалността сама по себе си се заклеймява като акт на безнравственост, неморалност, като основа за развитие на социално разстройство и пристъпване на човешки и божествени права. Въпреки това всеки може да се отдаде на хомосексуални действия, точно както всеки би могъл да посети проститутка, при условие че това е направено без насилие и без принуда.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.conservapedia.com/History_of_homosexuality#cite_note-0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияАнкетиИнтервютаЗдравни съветиАлтернативна медицинаХранене при...Социални грижиСпортОрганизацииЛеченияСпециалистиНормативни актовеТестовеЗаведенияОбразованиеБотаникаРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография