Начало История на медицината Съвременно генетично разнообразие на хората

Съвременно генетично разнообразие на хората

От 2004г.

Съвременно генетично разнообразие на хората - изображение

Хората днес изглеждат изключително различно вследствие на влиянието на условията на външната страна. Но колко от това разнообразие е генетично кодирано? Колко дълбоко е засегнат човешкият геном различията между отделните човешки групи? На първо място, в сравнение с други видове бозайници, при хората се наблюдава много по-малко генетично разнообразие, въпреки огромното ни разпространение в световен мащаб. Например, подвид на шимпанзетата, който живее в централна Африка има по-високо ниво на генетично разнообразие, отколкото хората в световен мащаб.

Ранните изследвания на човешкото многообразие показват, че най-голямо е генетичното разнообразие между отделните индивиди, а не между популациите в континентите. Широкообхватно изследване, публикувано през 2004 г. установява, че 87,6% на сто от общото човешко генетично разнообразие се определя от различията между отделните хора. Като цяло от 5% -15%, от генетичните вариации възникват между големи групи, които живеят на различни континенти, а останалата част от промените между хората са настъпили в рамките на тези групи. Резултатите също така показват, че тази тенденция не е резултат от разнородните струпвания, а по-скоро се дължи на разнообразните градиенти в генетичните резултати (постепенните географски вариации в алелните честоти), които се простират по целия свят. Следователно няма причина да се смята, че съществуват големи генетични „прекъсвания” между народите (расите) от различни континенти.

Авторите на изследването от 2004 г. твърдят, че "не виждат причина да се предполага, че отделните раси могат да представляват всичките звена, които евентуално да са от значение за разбирането на човешката генетична история". Изключение могат да бъдат единствено гените, които са се изграждали с по време на генетичния отбор в различните географски региони. Въпреки това, дори и в тези случаи, генетичните прекъсвания като цяло не могат да се определят като "расови" или континентални. Те зависят главно от историческите и културни фактори, които са по-скоро с локален характер.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://humanorigins.si.edu/evidence/genetics/skin-color/modern-human-diversity-genetics

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлНовиниЛюбопитноНормативни актовеАнкетиПсихологияЛичностиСоциални грижиМедицински изследванияСпортСнимкиАлтернативна медицинаСпециалистиЛеченияБотаникаЗаведения