Начало История на медицината Създаване на болницата "Bellevue" в Ню Йорк

Създаване на болницата "Bellevue" в Ню Йорк

От 1736г.

Създаване на болницата "Bellevue" в Ню Йорк  - изображение

Болницата "Bellevue" се смята за една от най-старите лечебни институции на територията на САЩ. Твърди се, че строежът на оригиналната сграда на медицинското заведение започнал още през 1735г. и бил завършен само за срок от една година. Иначе казано, през 1736г. заведението било готово за експлоатация, като в началото то играело както роля на приют за бедни и бездомни, така и като поправителен дом.

Всъщност, в началото само един от етажите му – горният, бил определен за лечение и грижа за пациенти. Своеобразното отделение помещавало само "скромните" шест легла и се управлявало от един-единствен лекар. През следващите няколко десетилетия Градът на голямата ябълка продължил впечатляващо бързо да се разраства, а през 1810-та – вече наброявал население от 96,373 души. Както може да си представите, поради липсата на работеща канализация, епидемиите от различни инфекциозни заболявания били често срещано явление и се развивали в огромни мащаби.

Горе-долу по това време "Bellevue", разположена на брега на пролива Ийст Ривър, била разширена с още постройки, а през 1816г. започнала да се назовава с днешното си име. В един немалък период от време, именно там били настанявани многобройните заразени от жълта треска. Любопитното е, че голяма част от персонала на болницата бил ангажиран главно с една функция – погребване на починалите. Нещо повече, още през 1757г. лечебният център разполагал със собствено гробище и по този параграф може да се бори за абсолютното "първенство" измежду останалите американски болници.

През 1817г. управителите на заведението най-накрая установили, че само един лекар не може да обслужва сам толкова много пациенти (понякога – 200 наведнъж) и към екипа се присъединили още двама гостуващи медика и двама интернисти.

В първата половина на 19-ти век болницата продължила да се разраства, което наложило персоналът също да се допълва периодично с нови кадри. Страшните епидемии, с които трябвало да се справят специалистите, често отнемали и техния живот. След като обаче през 30-те години на 19-ти век били въведени редица реформи в поддържането на болничната институция, смъртността драстично се понижила. Едновременно с това, управата на "Bellevue" съсредоточила вниманието си и върху обучението на медицинските служители чрез различни лекции, срещи и практически курсове.

От 1869г. болницата била първата подобна институция, която разполагала с две линейки за предоставяне на бърза помощ. Въпросните файтони били теглени от конски впряг, сигнализирали за придвижването си по нюйоркските улици със звучен гонг и били екипирани със специален контейнер, пълен с уиски с… лечебна цел (за облекчаване на болката на ранените). Успехът на службата бил впечатляващ и скоро броят на линейките "скочил" на пет.

През годините "Bellevue" си спечелила репутация и на лечебен център за зависими от алкохол, а в историческа гледна точка тя се наложила като една от най-интересните (и противоречиви) болници в Страната на неограничените възможности.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.history-magazine.com/bellevue.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииНовиниФизиологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияРецептиКлинични пътекиЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛайфстайлМикробиологияНормативни актовеЗаведенияИнтервютаОрганизацииСнимкиСоциални грижиАптекиАнкети