Начало История на медицината Създаване на ваксината срещу жълта треска

Създаване на ваксината срещу жълта треска

От 1936г.

Създаване на ваксината срещу жълта треска  - изображение

В края на 19-ти век и началото на 20-ти век бил открит вирусът, който причинява жълта треска, както и комарът, който го разпространява. Оставала обаче по-важната задача: създаването на ефикасна ваксина срещу коварната тропическа болест.

Един учен от южноафрикански произход щял да изиграе много важна роля във въпросната мисия. През 1930г. начетеният преподавател от Харвардския университет Макс Тейлър (1899-1972) и колегите му започнали поредица от експерименти. След няколко опита те доказали, че с вируса на жълтата треска лесно могат да бъдат заразени мишки. Това било наистина важно откритие, тъй като до този момент за целите на изследванията били заразявани само маймуни, а с тези животни било по-трудно да се работи и те коствали немалко средства. Гризачите, от своя страна, играели роля на отлични „доброволци“ в проучванията и лесно можели да бъдат "привлечени" за каузата.

Ентусиазиран от постигнатото, Тейлър трескаво продължил дейността си и се присъединил впоследствие към Рокфелеровата фондация. По същото време обаче южноафриканският имунолог неочаквано се заразил от една от мишките и се разболял. За щастие, той бързо се възстановил и развил имунитет срещу коварното състояние. През 1931г. Тейлър подновил опитите си с нови сили. Той установил, че ако на мишка бъде инжектиран серум, извлечен от инфектирани маймуни или хора, гризачът не се разболява от жълта треска.

Пет години по-късно, през 1936г. Макс Тейлър и колегите му разработили жива атенюирана ваксина срещу тропическото заболяване. За целта те използвали тъканни култури, извлечени от ембрионални клетки на пиле. Ваксиналният щам бил наречен "17D" и през 1937-ма бил успешно тестван за първи път на хора. Много скоро след това ваксината била адаптирана в масовото производство и се превърнала в универсален стандарт в имунизирането. Заради своето откритие през 1951г. Макс Тейлър станал първият южноафриканец, получил Нобелова награда за физиология или медицина.

"Откритието на Макс Тейлър трябва да се възприема за наистина значимо от практическа гледна точка, тъй като ефективната защита срещу жълта треска е едно от условията за успешно развитите на тропическите региони и е немалък проблем в гъсто населените области там. Макар че откритието на д-р Тейлър не се опира на някаква фундаментална новост, тъй като идеята за създаване на ваксина срещу определено заболяване чрез отслабване на инфекциозния агент датира от 150 години насам. […] Но постижението на доктора дава нова надежда, че в по-далечен план човечеството ще може да контролира и други опасни вируси и бактерии – някои от които могат да причиняват мащабни щети и срещу които ние все още оставаме напълно безсилни." (Изказване на професор Х. Бергстранд, председател на Нобеловия комитет за физиология или медицина).

Така, ваксината срещу жълта треска позволила не само на жителите от въпросните региони да се чувстват сигурни за живота си, но успокоила и пътшествениците, които избирали да изследват тези географски ширини.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/content/timelines/diseases-and-vaccines

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноКлинични пътекиНовиниСнимкиЛеченияФизиологияЗдравни съветиХранене при...РецептиАлт. медицинаБотаникаАнкетиВидеоСоциални грижиПатологияЛайфстайлНормативни актовеТестовеСпециалистиИзследвания