Начало История на медицината Създаване на ваксина срещу лаймска болест през 90-те години на 20 век

Създаване на ваксина срещу лаймска болест през 90-те години на 20 век

От 1998г.

Създаване на ваксина срещу лаймска болест през 90-те години на 20 век - изображение

Знаехте ли, че не много далече във времето съществувала ваксина, предназначена за хора, срещу коварната лаймска болест? Всъщност, през 90-те години на 20-ти век били разработени две такива, но само едната от тях била одобрена и влязла в употреба, макар… и не за дълго.

Създаването

В отговор на нарастващите случаи на покосени от лаймска болест в САЩ в периода от 1982 година до 1996 година научният екип на фармацевтичната компания "СмитКлайн Бийчам" разработил препарат, осигуряващ превенция срещу заболяването. Той бил наречен "LYMERix" и бил лицензиран през 1998 година. Продуктът представлявал рекомбинантна ваксина, съдържаща външен протеинов слой от бактерията Borrelia burgdorferi, причиняваща заболяването.

Още преди да бъде официално призната за безопасна и действаща, "LYMERix" била тествана на 6,478 души, което сумарно се равнявало на 18,047 дози от субстанцията (тя трябвала да се приема в серия от по три дози). По време на клиничните тестове специалистите на "СмитКлайн Бийчам" проверили и вероятните странични ефекти от поставянето й. В най-често разпространените случаи след около 30 дни и при поставена най-малко една доза можели да се наблюдават: кожна реакция в областта на инжектираното място, ставни и мускулни болки, а също и главоболие. На тестово равнище, ваксината показала 78% ефективност в защитата от лаймска болест, след прием и на трите дози. Едновременно с това, тя се оказала 100% ефикасна в превенцията на безсимптомните случаи – тогава, когато пациентът се заразява и развива антитела срещу инфекцията, но проявления така и не се появяват.За финал, всички проверки и опити на експертите довели до официалното въвеждане на "LYMERix" в употреба, макар че тя не била включена в задължителния имунизационен календар на страната. Вместо това, препаратът се препоръчвал на онези индивиди или групи, при които били налице специфични рискови фактори да се разболеят. В регионите, в които опасността била сведена до минимум, съвсем естествено, поставянето на субстанцията се смятало за излишно.

Краткият "живот" на една ваксина

Въпреки че била скъпа и много нова, още от самото начало "LYMErix" се радвала на учудващо добри и бързи продажби. Между 1998-ма и 2001-ва в Страната на неограничените възможности били употребени повече от 1.4 милиона дози от препарата. При 905 от ваксинираните били наблюдавани определени странични ефекти, в повечето случаи обаче тези ефекти се оценявали като незначителни. Все пак, малък брой пациенти се оплакали, че почти веднага след ваксинирането развили артрит. Новината била разпространена в медиите, което, съвместно с проучване върху въпросния страничен ефект, което течало към разглеждания момент, предизвикало сериозно притеснение сред населението. По-късно било доказано, че тревогите са неоснователни и, че "LYMERix" е с добър безопасен профил. Но… случаят определено се отразил зле върху репутацията на продукта. През 2002г., най-вече заради намаленото търсене, "СмитКлайн Бийчам" преустановила производството на субстанцията.

Както споменахме в началото, освен "LYMERix", била разработена и друга ваксина. Тя била дело на научния екип на компанията "Pasteur Mérieux Connaught" , който дълго проучвал нейните ефекти и действие. Все пак, масовото производство на въпросния продукт така и не било реализирано, а причините за това били както технически, така и свързани с опасенията на управителите на организацията, че той не може да се похвали с голям пазарен потенциал.

В крайна сметка, дебютът и последяващото оттегляне на ваксината срещу лаймска болест безспорно имат трайни последици за развитието на следващите опити за разработване на бъдещ подобен продукт.

Снимка: medicalnewstoday

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://cid.oxfordjournals.org/content/52/suppl_3/s253.full

http://www.historyofvaccines.org/content/articles/history-lyme-disease-vaccine

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниХранене при...ИзследванияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЛеченияВидеоАнкетиТестовеПсихологияСпортОрганизацииСпециалистиНормативни актовеИнтервютаЗаведенияНаправления в медицинатаОбразованиеБотаника