Начало История на медицината Създаване на ваксина срещу хепатит А

Създаване на ваксина срещу хепатит А

От 1991г.

Създаване на ваксина срещу хепатит А  - изображение

През 70-те години на 20-ти век вирусът, причиняващ хепатит А (HAV), най-накрая бил открит. Може би се досещате, че американският екип, който осъществил въпросното постижение, веднага след това насочил усилията си в разработване на подходяща ваксина.

В редица експерименти Робърт Пърсел, Албърт Капикен и Стефан Фейнстоун успели да намалят вирулентността на патогенния организъм до степен, до която той да не представлява риск за организма. Техните мащабни проучвания през 80-те години на 20-ти век допринесли много за появата и лицензирането на първата субстанция за превенция срещу хепатит А в САЩ през 1991г.

Друга версия на живата атенюирана ваксина станала факт през 1996г. и била разработена от един от любимите учени на фармацевтичната компания "Merk" – прочутия Морис Хилеман. След въвеждането на препарата в масова употреба, особено сред децата, случаите на болни от хепатит А на територията на страната драстично намалели.

В началото на новото хилядолетие в много от развитите страни ваксината станала част от имунизационната практика, макар и не със задължителен елемент. И у нас родителите имат право на избор дали да ваксинират децата си срещи хепатит А, тъй като тази имунизация не участва в задължителния имунизационен календар на страната.

Едновременно с това, постепенно и останалите вируси, "отговорни" за различните видове заболявания от хепатит, започнали да се появяват в "радарите" на специалистите.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hmsreview.org/?article=historical-path-of-discovery-of-viral-hepatitis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниЗдравни съветиМикробиологияСоциални грижиИзследванияАнкетиСнимкиВидеоТестовеЛайфстайлФизиологияХранене при...ОрганизацииДиетиСпортСпециалистиНормативни актовеБотаника