Начало История на медицината Създаване на детската болница "Alder Hey" в Ливърпул

Създаване на детската болница "Alder Hey" в Ливърпул

От 1910г.

Създаване на детската болница "Alder Hey" в Ливърпул  - изображение

"Alder Hey" се смята за една от най-големите детски болници не само в Англия, но също и в Европа. От създаването си през първото десетилетие на 20-ти век до днес в институцията са били излекувани хиляди малчугани, а благодарение на усилията на болничния персонал стотици невръстни животи са били спасени.

Началото

Всъщност, биографията на "Alder Hey" започва да се пише още през 1910г. , когато административният орган "Board of Poor Law Guardians", следящ за изпълнението на т. нар. Закон за бедните във Великобритания, закупува старинен замък и 23 акра земя на територията на Ливърпулското предградие Уест Дерби. Първоначалните намерения били там да се построи приют за бедни, което се и случило. Към него обаче била създадена и  специална постройка за лечение на децата на хора в парична несъстоятелност.  

Лечебното заведение официално отворило врати през 1914г. с избухването на Първата световна война. В този ред на исторически събития, то било пригодено да изиграе преди всичко роля на военна болница. Детското отделение обаче продължило да изпълнява функциите си, а след приключване на военните действия сградата окончателно се утвърдила като детска болница.

И по-късно

"Alder Hey" непрекъснато, бавно и методично, се разраствала, а през 1924г. се сдобила и със специална постройка за настаняване на медицинските сестри. Така, персоналът, зает в грижите за хлапетата, бил на една ръка разстояние и, в случай на нужда, можел да реагира бързо.

През Втората световна война лечебното заведение отново започнало да се пълни с ранени от фронта, но подчертано детският му профил се съхранил и то продължило да приема болни малчугани.

Любопитното е, че през 1944г. лечебното действие на пеницилина било тествано именно тук – на дете, което било тежко болно от пневмония. През 50-те години на 20-ти век в болницата било изградено и неонатологично отделение – първото в Англия, в което били спасени много британски бебета.

Още през 70-те години на 20-ти век управата на "Alder Hey" въвела практиката децата да бъдат посещавани от известни личности, които да повдигат духа им, а по този начин – да подпомогнат и оздравителния процес. Може би един от най-популярните гости на заведението от по-минал период си остава принцеса Даяна, чието посещение било реализирано през 90-те години на 20-ти век.

В по-съвременен план, в периода между 1995г.-1998г.  репутацията на детската болница била разбита на пух и прах с един голям, с почти национално значение, скандал. Оказало се, че по същото време в институцията се съхранявали, незнайно как придобити, близо 2000 буркана с човешки органи и клетки (850 от които - детски). Случаят бил шокиращ и в крайна сметка довел до създаване на специален Закон за трансплантацията на органи и човешки клетки на Острова.

През 2005г. , след продължителни дебати, "Alder Hey" била преместена на територията на парка Спрингфийлд, за да продължи начисто своята история. А на следващата година, със средства на английския футболист Уейн Руни, към нея е построено и неврологично отделение. Впрочем, Руни не е единственият футболист, който редовно посещава заведението за радост на малчуганите. Много негови колеги са правили същия жест.

И днес болницата остава една от най-големите на територията на Острова и ежегодно лекува стотици деца.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/history-alder-hey-childrens-hospital-10169262

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииСнимкиИсторияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСпециалистиНовиниКлинични пътекиНормативни актовеОрганизацииГеографияПсихологияСпортСоциални грижиИнтервютаЗдравни съветиИзследванияАлт. медицина