Начало История на медицината Създаване и дейност на отдела за изследване на кръвните групи в Лондон през 1946 година

Създаване и дейност на отдела за изследване на кръвните групи в Лондон през 1946 година

От 1946г.

Създаване и дейност на отдела за изследване на кръвните групи в Лондон през 1946 година  - изображение

Лондонският отдел за изследването на кръвни групи „Medical Research Council” (първоначално се е казвал „Blood Group Research Unit”) е научно звено на Британския съвет за медицински изследвания, функционирал от 1946 до 1995 година. Първоначално разкрит в рамките на института „Lister”, отделът бива прехвърлен към лаборатория "Галтън" (в подразделението по "Генетика") на университетския колеж в Лондон през 1975 г.

Научната институция използва серологични техники за идентифицирането на антигените в кръвните групи. Само за последните 10 години от съществуването си, институцията въвежда в употреба молекулярните подходи за изследване на клетките. Учените със задоволство констатират, че кръвните групи могат да се използват и при разкриването на много аспекти от човешката генетика: включително тези, касаещи кръвопреливането, анализите на унаследяването, мозаицизма и химеризма сред хората.
Нещо повече, става ясно, че кръвните групи предоставят един от най-достъпните научни примери що се касае до човешката генетична изменчивост (вариабилност). Отделът за изследването на кръвни групи в Лондон е сред институциите, които първи анализират систематичното унаследяване на кръвните групи.

Едни от най-съществените организационни бележки, записи и писма към институцията, посветени на тези въпроси, обхващат периода от 1927 до 1993 г., въпреки че по-голямата част от тях са от края на 40-те до 70-те години. В този момент, на чело на институцията са изследователите Робърт Райс и Рут Санджър (на снимката). Голяма част от информацията включва тяхната обща кореспонденция с колеги от цял свят, ранните им научни разработки, касаещи човешките генетични маркери, документи, обсъждащи кръвногрупови изследвания, както и изчерпателна колекция от снимки на персонала на институцията, правени по време на работа или тийм билдинг игри за персонала.

Тъй като Райс и Санджър са запалени писатели, които поддържат близки приятелства с много от своите международни колеги, документите разкриват повече информация за личностите им. Поради чувствителния характер на съдържанието на някои от изследователските файлове, логично, съществуват и известни ограничения в достъпа до тях.Организационните записи на „Blood Group Unit”, допълващи личните документи на Райс и Санджър, са дигитализирани. Това е направено, тъй като между тези колекции, може да се направи значителен поглед върху начина, по който през втората половина на 20-ти век са провеждани изследванията на кръвните групи.

Както стана ясно по-горе, отделът за изследване на кръвните групи („Blood Group Unit” –„BGU”) е преместен в серумната лаборатория "Галтън", създадена през 1935 г. Тя функционира под ръководството на Р. A. Фишър и е финансирана от Съвета за медицинските изследвания на Фондация "Рокфелер".

Лабораторията е разположена в рамките на университетския колеж в Лондон, но по-късно (през Втората световна война) се премества в Кембридж и става важна част от английската служба за кръвопреливане. След войната лабораторията така и не бива преместена в университетския колеж в Лондон, а става част от звеното за изследване на кръвта на „Medical Research Council” (част от „Lister Institute for Preventive Medicine”). По това време, директор на лабораторията е Робърт Райс. Той се присъединява към нея през 1937 г. и работи като помощник при извършването на серологични изследвания. Започва да действа и допълнителна референтна лаборатория, изследваща кръвните групи, която също е под опеката на „Medical Research Council”. Тя е под ръководството на Артър Моурънт.

Необходимостта от въвеждането на безопасна трансфузионна терапия в клиничната практика е „виновна” за значимия подем в изследванията на кръвните групи в периода до Втората световна война. Не закъсняват и първите значими медицински открития - през 1941 г. Карл Ландщайнер и Александър Вайнер в Ню Йорк публикуват научна информация за своя фактор Резус. До 1946 г. отделът за изследването на кръвните групи си извоюва международна репутация на високоспециализирана институция с отлични достижения в областта на хематологията. Тя се занимава с идентификацията на антигените, които съставляват системата Резус. След 1965 г. работа в тази насока е разширена от гледна точка на кръвногруповата генетика.

Под ръководството на Рут Санджър след 1973 г., отделът за изследване на кръвните групи в Лондон продължава да дава своя ценен принос към развитието на хематологията и приложението на системите за изследване на кръвните групи от гледна точка на проблемите на човешката генетика.

Сред най-любопитните открития на институцията е фактът, че при около 8% от двуяйчните близнаци се наблюдава смесване (химеризация) на кръвните групи, която е в резултат на обмена на кръвта между фетусите в плацентата.

През 1975 година отделът за изследване на кръвните групи се връща към Института „Lister”. Организацията спира да функционира през 1995 г. Въпреки това, работата й продължава в някои други изследователски центрове.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източни и снимки: http://wellcomelibrary.org/collections/digital-collections/makers-of-modern-genetics/digitised-archives/mrc-blood-group-unit/

modmedmicro.nsms.ox.ac.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиФизиологияАлт. медицина