Начало История на медицината Създаване на болница "Allgemeines Krankenhaus" през 1784 година

Създаване на болница "Allgemeines Krankenhaus" през 1784 година

От 1784г.

Създаване на болница "Allgemeines Krankenhaus" през 1784 година - изображение

Любопитен е фактът, че едни от най-ранните европейски болници най-често съществували под опеката на манастирите и духовните служители, които до около 16-ти век лекували болните миряни. Именно в този исторически период болничните заведения не разполагали с постоянен медицински персонал, лекари се появявали от време на време. Това била и причината болните често да бъдат обгрижвани от монасите и църковните служители. Тази ситуация се променила цели 2 века по-късно, когато се появили първите болници. Пример за такава е австрийската "Allgemeines Krankenhaus".   

Централната болница във Виена, Австрия, наречена "Allgemeines Krankenhaus" се превърнала във водещата европейска болница почти веднага след създаването си през  18 век. Строежът на болничното заведение бил започнат през далечната 1686 година, а бил завършен от император Йозеф II през 1784 г. В района били построени и традиционните жилища за бедните, както помещения за долечение на болните.
Болницата разполагала с  шест интензивни и четири  хирургични отделения. Освен това, в институцията имало  четири клиники и съоръжения за обучение на персонала. Болничното заведение можело да побере до 1600 пациенти.

"Allgemeines Krankenhaus" разполагала с първата по рода си сграда, приютяваща душевноболните пациенти, наречена "Narrenturm". Тя била с кръгла форма (приличала на древна кула) и разполагала с индивидуални стаи, всяка от които имала малък прозорец (с решетки), врата (също с решетки) и "пръстени" за приковаване на буйстващите пациенти.

Сградата за душевноболни пациенти имала 28 стаи, разпределени на  всеки от шестте й етажа. „Narrenturm” разполагал и с един от най-старите гръмоотводи в света. Той бил монтиран като предпазна мярка, тъй като по това време терапията на хората с психически отклонения включвала електрошок.

Въпреки леко плашещата репутация, която си е извоювала болница "Allgemeines Krankenhaus", неоспорим е фактът, че в лечебното заведение били спасени много човешки животи и са били извършени едни от най-големите иновации в медицинската история. Именно в това лечебно заведение медикът Карл Ландщайнер е постигнал най-великото откритие в своята работа – открил е кръвните групи.  

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://books.google.bg/books?id=29gV_kCmZrIC&pg=PA1#v=onepage&q&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияЛайфстайлСоциални грижиПроизводителиНовиниЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияИнтервютаСнимкиОрганизацииЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиАнкетиЛеченияВидеоРецептиТестовеАлт. медицинаНаправления в медицинатаСпортОткритияЛичностиГеография