Начало История на медицината Създаване на "Циалис" на "Ели Лили"

Създаване на "Циалис" на "Ели Лили"

От 2002г.

Създаване на "Циалис" на "Ели Лили" - изображение

Нека се върнем малко назад във времето, когато на 27 март, 1998 година Американската администрация по храните и лекарствата одобрила появата на медикамента "Виагра", превръщайки фармацевтичната компания "Пфайзер" ("Pfizer"), която го произвеждала, в едноличен монополист. По този начин единствено американската компания имала правото да продава лекарственото вещество силденафил цитрат (срещу еректилна дисфункция) в продължение на пет години. Само 1 година след одобрението на медикамента, продажбите на "Виагра" донесли на "Пфайзер" печалба от над 1 милиард долара.

Трябвало да минат години, за да се сложи край на тази тенденция. И така, монополът на компанията бил преустановен официално на 19 август 2003 г, когато Американската администрация по храните и лекарствата одобрила пускането на пазара на два нови медикамента. Това били "Levitra" на "Байер" и "Циалис" на "Ели Лили". Именно на продукта на "Ели Лили" ще бъдат посветени следващите редове.

И така, развитието на медикамента срещу импотентност на "Ели Лили" определено може да се похвали с интересно начало. През 1993 година компанията за производство на лекарства "Icos" започнала да се занимава с проучвания, касаещи действието на ензимен инхибитор, наречен "IC351".

Интересен е фактът, че през 1994 година учен, работещ за компания "Pfizer", констатирал, че лекарството силденафил цитрат (Sildenafil Citrate) причинява ерекция при пациентите, които тествали медикамента по време на клинични изпитвания, изследващи свойствата на лекарството за сърце.

Може да се приеме, че клиничното тестване, проведено върху химическото съединение IC351, определено не обхващало еректилната дисфункция като състояние. Учените изобщо не били наясно, че съединението ще предизвика ефект, подобен на този на силденафил цитрата. Те не са си и помисляли, че само една година по-късно щяло да се появи веществото, което щяло да се окаже потенциален заместител на лекарството срещу импотентност на "Пфайзер".

Междувременно на сцената се появила и компанията "Icos", базирана във Вашингтон. Тя е стартирала дейността си едва през 1990 година. Този факт, изглежда, не попречил на амбициите й, тъй като през 1994 година организацията получила патент над производството на IC351. За съжаление, не е сигурно дали патентът е издаден преди или след откритието на Виаграта на "Пфайзер".

И така, първата фаза на клиничните изпитвания на компания "Icos" започнала през 1995 г. А две години по-късно изпитанията стартирали втората си фаза. В този момент, през 1997 година "Icos" провела и първите си проучвания при пациенти с еректилна дисфункция. Тази фаза е продължила две години и довела до окончателната, трета, фаза на проучванията.

През 1998 г. двете амбициозни фармацевтични компании "Icos" и "Eli Lilly & Cо" обединили усилията си, за да комерсиализират лекарството, предназначено да третира сексуалната дисфункция. Две години по-късно новото дружество подало заявление за производството на своя лекарствен препарат пред  Американската администрация по храните и лекарствата. В него се посочвало, че IC351 ще бъде преименувано с новото наименование "Циалис".

През май 2002 година "Lilly и Icos" съобщили пред Американската урологична асоциация, че резултатите от изпитванията на третата фаза на медикамента "Циалис" сочат, че той действа в организма в продължение на 36 часа. Данните от трите фази на проучванията били представени на 97-то годишно заседание на Американската урологична асоциация в Орландо, Флорида.

През месец ноември (същата година) новият медикамент "Cialis" бил одобрен за разпространение на фармацевтичния пазар в Европа. Една година по-късно "Lilly" и "Icos" успели да си спечелят одобрението за продажби на "Циалис" и от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. Това се случило на 21 ноември 2003 година.

Именно така се появило лекарственото вещество "Tadalafil", разпространявано под търговската марка на "Lilly" и "Icos" – "Циалис". Най-окуражаващата новина за пациентите бил фактът, че новосъздаденото лекарство действало в продължение на около 36 часа ("Виагра" действала в продължение на 4 часа). Този факт правел "Циалис" по-желан сред мъжете, тъй като с новото лекарство интимността между партньорите не се нарушавала.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.cialis-database.com/description/the-history-of-cialis.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиСпортХранене при...ЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЗдравни проблемиТестовеБотаникаЗдравни съветиСпециалистиАнкетиНормативни актовеПроизводителиОрганизацииАптекиЛеченияЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография