Начало История на медицината Създаване на професионалния отбор "Team Novo Nordisk" и приносът му в борбата срещу диабета Създаване на професионалния отбор "Team Novo Nordisk" и приносът му в борбата срещу диабета

Създаване на професионалния отбор "Team Novo Nordisk" и приносът му в борбата срещу диабета

От 2005г.

Създаване на професионалния отбор "Team Novo Nordisk" и приносът му в борбата срещу диабета  - изображение

"Team Novo Nordisk" е мултинационален спортен тим, изцяло съставен от състезатели по колоездене, триатлон и бягане, диагностицирани с диабет. Основаната мисия на отбора е да вдъхновява и да окуражава хората, страдащи от коварното заболяване в световен мащаб чрез участия в престижни спортни състезания и чрез провеждане на различни образователни мероприятия.

Създателите на инициативата са двама американци – Фил Сатърленд и Джо Едлдриж, а от 2012-та основен спонсор на отбора е датската фармацевтична компания "Ново Нордиск" ("Novo Nordisk").

За създателите

Фил Сатърленд е роден във Флорида през 1982 година. Лекарите му поставили диагноза диабет тип 1, още когато бил бебе на седем месеца. Нещо повече, специалистите казали на майка му, че синът й едва ли ще живее много - най-много до 25 години. Напук на тази не особено обнадеждаваща прогноза, днес Фил кара трийсетте и контролира състоянието си посредством подходяща диета, упражнения и дисциплиниран начин на живот. Младият мъж посветил цялата си енергия в начинанието да премахва "бариерите" пред болните от диабет и да елиминира стереотипните схващания за заболяването.

Самият Сатърленд започнал да участва в състезания по колоездене още на 12 години, а досега има десетки спечелени медали. Като основател и главен директор на "Team Novo Nordisk", спортистът вярва, че физическата активност е най-ефективното хапче срещу болестта – "лекарство за милиони долара", както го нарича сам.

Неговият партньор Джо Едлдриж също е диабетик, като диагнозата му била поставена на 10-годишна възраст. Въпреки всичко, младежът бил окуражен от баща си да спортува от малък. На едно от състезанията по-късно Джо се запознал с Фил и двамата разбрали, че имат много общо помежду си и най-вече – желанието да разбият схващането, че не можеш да водиш нормален живот, ако си диабетик.

Отборът

През не особено далечната от нас 2005-та година Фил и Джо сформирали тим, известен тогава като "Team Type 1". Целта му била да бъде вдъхновение за хората, болни от диабет, както и да им покаже, че съвсем не са лишени от възможността да реализират високи постижения в спорта, стига да имат желание за това.  

През 2006-та двамата ентусиасти събрали група от осем велосипедисти с диабет тип 1, които да вземат участие в американското състезание "Race Across America", като по този начин Сатърленд и Елдриж искали да повишат информираността относно болестта. Представянето на тима било повече от добро, а през 2007-ма, 2009-та и 2010-та именно той бил победител в състезанието.

През 2009-та тимът се сдобил с професионален статут, а впоследствие и с лиценз да се състезава в големи спортни надпревари и отвъд Океана.

През 2012-та датската компания "Ново Нордиск" проявила интерес да се превърне в основен спонсор на отбора, който след това заслужено бил наречен "Team Novo Nordisk".

Към днешна дата, "Team Novo Nordisk" безспорно успява да запали хиляди хора по цялата земя не само да се борят със заболяването си, но и да побеждават в редица спортни предизвикателства. Ролята му в повишаване знанието за диабета е неоспорима и продължава да е значима и днес.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.teamnovonordisk.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиХранене при...НовиниЗдравни съветиПатологияИнтервютаЛюбопитноЛайфстайлВидеоАнкетиДиетиТестовеСпортХрани и ястияБотаникаЛеченияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаЗдравни проблемиПсихологияПроизводители