Начало История на медицината Създаване на родилния дом "Rotunda Hospital" в Дъблин през 1745 година

Създаване на родилния дом "Rotunda Hospital" в Дъблин през 1745 година

От 1745г.

Създаване на родилния дом "Rotunda Hospital" в Дъблин през 1745 година  - изображение

Сигурно ще ви е интересно да научите, че "Rotunda Hospital" се смята от медицинските историци за най-стария родилен дом в света. Към днешна дата, наред с още две лечебни заведения, въпросната институция е най-голямата и с най-дългата история в Дъблин, Ирландия.

Бързаме да кажем, че основен принос за създаването на "Rotunda Hospital" имал ирландският хирург Вартоломей Мос. В края на 30-те години на 18-ти век специалистът практикувал на много места в Европа и точно в този период той започнал все по-засилено да се интересува от професионална реализация в областта на акушерството. Едновременно с това, докато се подвизавал в Париж, хирургът имал честта да наблюдава френските си колеги в действие в родилното отделение на парижката болница "Hotel-Dieu". Лекарите там поемали тежки родилни случаи, което впечатлило Мос и го накарало да се замисли за създаването на подобно отделение и в собствената му страна. Когато се завърнал в Дъблин през 1738г., Вартоломей продължил да практикува като хирург, но започнал да търси начини да се квалифицира и в сферата на акушерство. По онова време, акушерките /и акушерите/ в Ирландия били самоуки и не преминавали през някакво специално обучение. Когато възниквали усложнения по време на родилния процес, тези "специалисти" традиционно викали хирурзи на помощ. Последните обаче също не били добре подготвени, тъй като най-близкото място, където можели да специализират, било в Париж. Самите акушери избягвали да търсят подкрепата на медици, тъй като било известно, че докторите подценяват акушерството като медицинска специалност. Не е случайно, че ирландският Кралски колеж на лекарите отказвал да дава стипендии на студенти, практикуващи и акушерство. Все пак, колежът бил задължен да издава лицензи на онези, доказали своята компетентност в областта. Мос успял да се сдобие с подобен лиценз чак през 1740-та, след многократни пътувания до Париж и обратно, с цел специализация. На практика, той бил първият ирландски акушер.

Родилният дом "Rotunda Hospital"

Редица предпоставки довели до основаването на "Rotunda Hospital", а една от тях със сигурност била кризата, сполетяла страната в периода от декември 1739-та до февруари 1740-та. Именно тогава голяма част от картофените насаждения в земеделските стопанства били унищожени от мана. Наличните запаси от този евтин хранителен ресурс били бързо изчерпани, което довело в резултат до глад и масово недохранване във всички региони на Ирландия. Много хора от селата останали без дом, тъй като били прогонени от къщите си заради това, че не могат да си плащат рентата. Смъртността достигнала впечатляващи размери – смята се, че между 16% и 20% от населението на Ирландия било погубено през разглеждания период. Всичко това накарало Мос да създаде институция, която да осигурява храна, подслон и медицинска грижа – най-вече за бедстващите майки. Първоначалният проект бил заведението да бъде тренировъчен център, а именно – да подготвя и да обучава акушери и хирурзи, които да могат да реагират адекватно при възникнали тежки ситуации, подобни на гореописаната. Така, Вартоломей започнал да събира средства за осъществяване на начинанието си. Осъзнавайки добрите му намерения, много хора му подали ръка и средствата били събрани за нула време. През 1744 ирландският специалист закупил помещение в малкия дъблински театър "Джордж Лейн" и се постарал бързо да го преобрази за бъдещите му функции.

През 1745-та болницата отворила врати и няколко дни по-късно в нея проплакало първото новородено. Много бързо заведението се прочуло в цялата страна с добрите си условия и с високия стандарт на предоставяната медицинска грижа там, а Мос, подкрепян от двама свои колеги, го управлявал сам. Съвременните и по-ранни историци описват болницата като първата по рода си както във Великобритания, така и в Ирландия.

Виждайки успеха на проекта, създателят на родилния дом продължил да събира финанси и в началото на 50-те години на 18-ти век започнал строеж на нова сграда. Тя била завършена през 1757-ма и именно тогава болницата се сдобила с настоящия си облик.

Тя безспорно е една от най-старинните родилни институции в света, която продължава да предлага високи стандарти на обслужване на пациентите, както и да впечатлява с уникалната архитектура на сградата си.

Снимка: rotunda.ie

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.rotunda.ie/Portals/0/Documents/Admin/About%20us/Chronological%20History%20of%20The%20Rotunda%20Hospital1.pdf

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииСнимкиЛюбопитноНовини