Начало История на медицината Създаване на "Такеда" и развитие на компанията до края на 19-ти век

Създаване на "Такеда" и развитие на компанията до края на 19-ти век

От 1781г.

Създаване на "Такеда" и развитие на компанията до края на 19-ти век  - изображение

Началото на японската компания "Такеда" ("Takeda") било поставено още преди два века, през месец юни на вече доста далечната от нас 1781-ва. Именно тогава тридесет и двегодишният предприемач Чобей Такеда I (Chobei Takeda I) стартирал свой бизнес, започвайки да продава традиционни японски и китайски лекове в прочутия квартал Дошомачи (Doshomachi), в Осака. Още от минали времена тази част от града била известна като изключително разцъфтяващ пазар за търговия на медикаменти.

Такеда отворил малък магазин, заел се да купува лекарства от търговци на едро, след това хитро разделял доставките на малки разфасовки и пакети, които предлагал на местните медици и продавачи на медицински продукти. Така, скромно и съвсем не толкова амбициозно, били поставени основите на организацията, известна днес под наименованието "Takeda Pharmaceutical Company Limited".

През април 1852-ра, един от наследниците на основателя на бранда - Чобей III, разрушил стария магазин в югоизточната част на Дошомачи и на негово място построил нова, по-голяма сграда, както и склад към нея. Въпросните постройки били използвани в продължение на близо 75 години, та чак до 1927-ма, когато стартирало изграждането на съвременната главна офис сграда на фирмата.

И ако до 70-те години на 19-ти век "Такеда" фокусирала предмета си на дейност най-вече върху предлагането на родни медикаменти, през 1871-ва бизнес стратегията на компанията рязко сменила посоката. Тогавашният ръководител на бранда – Чобей Такеда IV, си дал сметка, че организацията щяла да се радва на бърз напредък, ако успее да включи в продуктовото си портфолио и западни лекарствени средства. В този ред на хронологически събития, Такеда не се колебал дълго, а формирал специален корпоративен съвет, който да се занимава само с изкупуването и с вноса на медикаменти от Запада. Сред първите "чужди" лекарства, направили своя "дебют" в асортиментовата листа на "Takeda", били хининът (за третиране на болни от малария) и фенолът (използван като основно средство в борбата срещу холерата по време на епидемиите в Япония през 19-ти век).

Първоначално, "Такеда" внасяла директно от Англия, САЩ, Германия, Испания и от още няколко държави. До края на века на управителите й им станало ясно, че предлагането на остарели японски лекове въобще не е печеливша бизнес формула, така че компанията окончателно се насочила към опериране в областта на западната медицина и продажба на нейните средства за лечение.

През 1895г. брандът създал свое химическо предприятие в Осака, с което направил първите си стъпки във фармацевтичната промишленост. Предприятието започнало да произвежда продукти като бисмутов субгалат и хининов хидрохлорид. A следващият век щял да се характеризира с много динамика и бързо развитие.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.takeda.com/company/history/index.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниМикробиологияСнимкиПатологияЛюбопитноИзследванияЛеченияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиСпортДиетиАлт. медицинаРецепти