Начало История на медицината Създаденият през 1946 година стрептомицин: антибиотикът, който лекувал успешно туберкулозата

Създаденият през 1946 година стрептомицин: антибиотикът, който лекувал успешно туберкулозата

От 1946г.

Създаденият през 1946 година стрептомицин: антибиотикът, който лекувал успешно туберкулозата - изображение

През 1943 г. Алберт Шалц е известен изследовател, работил в лабораторията на Селиуан Уаксман –откривателят на антибиотика тиротрицин. Шалц е създал антибиотика стрептомицин, който е активен срещу грам-отрицателни бактерии, и най-важното - срещу Mycobacterium tuberculosis (патогенът е отговорен за появата на туберкулозата).

На снимката са изобразени Селиуан Уаксман и неговият най-добър студент - младият Алберт Шалц, който току що е започнал работа в неговата лаборатория.Стрептомицинът бързо се доказал като "безотказен убиец" на животинската форма на туберкулозата. Този обнадеждаващ резултат дал нужния стимул на учените да изпробват веществото и върху хора. Първото подобно изпитване било проведено върху туберкулозно болни пациенти през 1946 година.

Въпреки че първоначално фармацевтичната компания "Merck" имала изключителните права върху всички изследвания, провеждани в лаборатория "Waksman", драматичната нужда от големи количества от животоспасяващия медикамент убедила "Merck" да позволи и на други фармацевтични компании да подадат документи за лицензираното производство на стрептомицин.

Скоро след този акт на германската компания започнали да се произвеждат по 1000 кг стрептомицин на месец. В крайна сметка популярността от ползата на стрептомицина била ограничена в определена степен, тъй като впоследствие медикаментът се оказал ототоксичен (това бил основният му страничен ефект). Тази нежелана реакция, за съжаление, увредила слуха на немалко от лекуваните срещу туберкулоза пациенти.
 
Въпреки това Уаксман бил награден с Нобелова награда за медицина през 1952 г. за своите пионерни изследвания с актиномицети (вид микроорганизми) и за откритието на стрептомицина. Неговата работа, съчетана с новаторските резултати на Дюбоа наложила своеобразна парадигма в областта на скрининговите изследвания, която щяла да се прилага успешно през следващите 30 години във фармацевтичната индустрия, съсредоточена в откриването на нови антибиотици.

За съжаление историята на откриването на антибиотика стрептомицин била помрачена от съдебно дело, в което немският медик и изследовател д-р Шалц твърди, че той не е получил признанието, което заслужава централната роля, която изиграла работата му по синтезирането на лекарството.

Той първоначално е бил изключен от авторските и лицензионните възнаграждения, които Уаксман получавал за стрептомицина. Впоследствие пропускът бил коригиран. Въпреки това Шалц все още смятал, че Уаксман в известна степен е манипулирал историята на стрептомицина. Тази драма, разбира се, по никакъв начин не следва да помрачава огромната роля, която Уаксман е изиграл за налагането на актиномицетите като антибиотични производители. Неговата работа е "виновна" за златната ера в откритието на антибиотиците.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://books.google.bg/books?id=E6Dv5XsXU-IC&pg=PA1119&lpg=PA1119&dq=Cethromycin+history&source=bl&ots=DWtQHZu0Oa&sig=hSyZlV2SPVOLLQJhIiHevW9wokk&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwiDuPm3rLPLAhXKBSwKHeNcCRMQ6AEIXzAI#v=onepage&q=Cethromycin%20history&f=false

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛеченияНовиниСнимкиВидеоДиетиЛайфстайлХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаИзследванияТестовеНаучни публикацииБотаникаЗаведенияСоциални грижиРецептиНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография