Начало История на медицината Съществени моменти от историята на Виагра

Съществени моменти от историята на Виагра

От 1989г.

Съществени моменти от историята на Виагра - изображение

Преди петнадесет години мъжете, страдащи от еректилна дисфункция  насочват вниманието си около новопоявилия се "фар на надеждата", който е във вид на малко синьо хапче, разработено от фармацевтична компания Пфайзер.

Преди 15 години Виагра е одобрена за продажба на фармацевтичния пазар от американската администрацията по храните и лекарствата. Синьото хапче в момента държи 45% от приходите от продажби на медикаменти, лекуващи еректилна дисфункция. За 2012 година са предписани 8 000 000 рецепти за Виагра, а печалбата достига до 2 милиарда долара написани през 2012 г. с общи продажби от около 2,000 милиарда долара.

Въпросът, който си задават много хора, а и конкурентните на Пфайзер фармацевтични компании е как едно лекарство, което първоначално е било тествано за лечение на сърдечно-съдови заболявания в крайна сметка открива пътя до толкова много спални по света? Отговорът на този въпрос е синтезиран в следните съществени моменти от историята на Виагра:

1989 година


Английските учени Питър Дън и Албърт Ууд създават силденафил цитрат, който всъщност представлява лекарствената субстанция във Виагра. Учените вярвали, че това вещество ще се окаже полезно при лечение на високо кръвно налягане, стенокардия, болка в гърдите, свързана с коронарната болест на сърцето.

1991 година


Д-р Николай Терет дава името на вече патентования за лечение на сърдечни заболявания силденафил цитрат – Виагра. Ученият се счита за баща на синьото хапче.
Една година преди това Пфайзер завършва няколко опити със силденафил цитрат, които за съжаление дават малка надежда за използването му като медикамент срещу сърдечно-съдови заболявания. Доброволците, участвали в клиничните проучвания съобщават, че след всеки прием на експерименталното лекарство имат ерекция. И така работещите в Пфайзер решават да използват лекарството при еректилна дисфункция. няколко дни след приема на една доза от лекарството, според изследователя Иън Остерлох.

1996 година

Пфайзер патентова силденафил цитрата в Съединените щати, а две години по-късно американската администрация по храните и лекарствата разрешава появата на Виагра на пазара. Лекарството вече се ползва за лечение на еректилна дисфункция, а още през първите 2 седмици от началото на свободното разпространение по аптеките, фармацевтите съобщават за около 40 000 приети от тях медицински рецепти за Виагра.

В своята статия "Хапчето за потентност" списание "Time", цитира издателя на "Penthouse", който вярва, че Виагра "освободи американското либидо" от кастриращото държание на феминистичните движения.
Авторитетното списание "Newsweek" нарича Виагра "най-горещият медикамент в историята, разпространен почти навсякъде по света". През 1998 година Виагра се разпространява само в Съединените щати, Бразилия, Мароко и Мексико, но "Newsweek" съобщава, че продажбите на черния пазар растат.

През декември Пфайзер организира пресконференция, на която обявява, че Боб Доул ще бъде лице на телевизионна кампания, насочена към повишаване на информираността относно мъжка импотентност.

Авторитетният "The Washington Post" съобщава, че ЦРУ използва Виагра, за да си спечели приятели сред населението на Афганистан, които да съдействат при предоставянето на информация. Статията разказва, че  „ЦРУ има традиции в закупуването на информация "в брой", но ескалиращото напрежение и бунта сред талибанската общност налага употребата на нови стимули и творческо договаряне, за да получават информация по важни въпроси".


2000 година


Д-р Санджай Каул представя свои изследвания на 49-ата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология. Много от присъстващите остават с впечатлението, че има връзка между смъртта на 522 пациенти и приема на Виагра през първата година от пускането на лекарството на пазара.

2006 година


Певецът Ръш Лимброу е задържан на летище в щата Флорида, а от него е иззета опаковка, на чиито етикет е записано чуждо име. Адвокатът на Лимброу казва, че лекарят на певеца му е предписвал Виагра под различно име, зачитайки "неприкосновеност на личния живот".

2010 година


Актьорът Майкъл Дъглас печели симпатии и допълнителна популярност за Виагра, когато признава пред списание "AARP", че използва лекарства за еректилна дисфункция.  

2011 година


Федералният съд в САЩ удължава времетраенето на патента на Пфайзер за Виагра, което според "Wall Street Journal" прави невъзможно появяването на генеричните марки на пазара до 2019 г.

2012 година


Американската администрация по храните и лекарствата одобрява пускането на пазара на медикамент за лечение на еректилна дисфункция, наречено аванафил, което ще се продава под търговското наименование Стендра. Медикамента се взема 30 минути преди сексуална активност.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://edition.cnn.com/2013/03/27/health/viagra-anniversary-timeline/index.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПроизводителиНовиниАптекиНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиЕ-тата в хранитеЛеченияБотаникаАнкетиОрганизацииРецептиСоциални грижиКлинични пътекиСпециалистиНаправления в медицинатаГеографияТестовеЛичности