Начало История на медицината Триумф през 1996 година на лекарствения препарат Липитор на Пфайзер

Триумф през 1996 година на лекарствения препарат Липитор на Пфайзер

От 1996г.

Триумф през 1996 година на лекарствения препарат Липитор на Пфайзер - изображение

Лекарственият препарат "Липитор" ("Lipitor") е предназначен да се използва в комбинация с хранителна диета, включваща ниско съдържание на мазнини. Той понижава нивото на "лошия" LDL холестерол и триглицеридите в кръвта. Освен това, медикаментът е в състояние да повиши и нивото на "добрия" HDL холестерол.
Препаратът "Lipitor" би могъл да намали риска от сърдечен удар, инсулт, а чрез приема му може да се избегнат някои видове сърдечни операции при пациенти, които имат кардиологично заболяване или съществуват рискови фактори (напреднала възраст, тютюнопушене, високо кръвно налягане, ниско ниво на HDL или фамилна предразположеност) да развият такова.

Откритието

"Липитор" е открит от Брус Рот и неговите колеги, които са част от екипа на фармацевтичната компания "Парк-Дейвис", придобита от "Уорнър-Ламбърт", а след това – от "Пфайзер". Аторвастатин е непатентното наименование на "Липитор". Въпреки че аторвастатинът е петият по ред лекарствен продукт от класа на статините, които е разработен, клиничните проучвания показват ясно, че приемът на медикамента намалява драматично нивото на "лошия" LDL холестерол в сравнение с другите лекарства, съдържащи статини.

Успехът

От 1996 г. до 2012 г. под търговското наименование "Липитор", аторвастатинът се превръща в най-продаваното в света лекарство за всички времена, като продажбите му възлизат на над 125 млрд. долара за около 14,5 години. Патентът на "Пфайзер" ("Pfizer") над лекарството изтича през 2011 г., а на фармацевтичния пазар почти веднага се появяват неговите генерични версии.

Как действа лекарството?

„Lipitor” е член на лекарствената група на статините, които се използват основно за понижаване на нивото на холестерола в кръвта, за да се предотвратят събитията, свързани с развитието на кардиологични заболявания. Както всички статини и аторвастатинът действа чрез инхибиране на чернодробния ензим HMG-CoA редуктаза, който играе ключова роля в производството на холестерол в организма.

Употреба на лекарството

Основната употреба на Lipitor (аторвастатин) е съсредоточена в лечението на дислипидемия и профилактиката на кардиологичните заболявания. Не се препоръчва лечението със статини да се комбинира с други медикаменти за понижаването на холестерола (особено фибратите), тъй това може да повиши риска от нежелани реакции, който да предизвикат кардиомиопатия.

Брус Рот за пръв път синтезира аторвастатин през далечната 1985 година. За откритието той е отличен с награда за отличителни научни постижения от председателя на "Warner-Lambert" през 1997 г., с наградата Изобретател на годината от Нюйоркската асоциация за правото на интелектуална собственост през 1999 г., с отличието "Creative Invention", призът "Gustavus John Esselen" за постижения в областта на химията в през 2005 г. и с наградата за глобална научноизследователска и развойна дейност на "Pfizer" през 2006 г.

През 2008 година Брус Рот е обявен за герой на химията от Американското химическо дружество. В допълнение към откритието на аторвастатина, ученият е създали или е участвал в създаването на 42 лекарствени патента, той автор или съавтор на 48 научни, а благодарение на работата му е повишено качеството на живота и здравето на милиони пациенти по света.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://successstory.com/products/lipitor

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиХранене при...Здравни съветиВидеоСъставкиНовиниЗдравни проблемиЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияСпортЛеченияИзследванияТестовеБотаника