Начало История на медицината Съществува ли реално клонираното дете Ева

Съществува ли реално клонираното дете Ева

От 2002г. до 2003г.

Съществува ли реално клонираното дете Ева - изображение

На 27 декември, 2002-ра година компанията Клонейд обявява пред световните медии, че са успели да създадат първия човешки клонинг. Новината се разнася бързо, предизвиквайки множество реакции сред хората. Десетки религиозни общества и институции по света изказват прякото си възмущение срещу експеримента. Тъй като организацията е неправителствена, властите в САЩ извършват мащабна акция, целяща да установи локацията на клонираното бебе и неговата сурогатна майка.

Фактите, достоверни или не, които са известни са случая, са много малко. В интервюто, дадено от неофициалния лидер на компанията - Бриджит Буаселие - не се споменава точното място на раждането. Говорителката заявява единствено, че детето се е появило на бял свят извън Щатите. Точното време на раждането също не става ясно, тъй като единствената информация, която медиите получават от френския учен гласи, че клонингът е момиченце, родено в 11:55 сутринта, местно време.

„Майката“ на детето, наречено от Буаселие Ева, е американска гражданка на 33 години, която доброволно дарява генетичен материал за експеримента. По думите на лидера на Клонейд, жената се обърнала по своя воля към услугите на компанията, тъй като много искала дете, а съпругът й има увредени репродуктивни способности.

Бриджит БуаселиеАко може да се вярва на Бриджит Буаселие, в което повечето официални институции дълбоко се съмняват, Ева е идентично копие на анонимната 33 годишна жена. В интервюто се казва още, че клонираното новородено е абсолютно здраво и няма никакви вродени здравословни проблеми. По нейни думи то тежи около 3 килограма и 200 грама и е донесло огромна радост на бездетното семейство. Според френския учен „Ева е чудо на науката, на което трябва да се гледа с възхищение, а не като на някакво чудовище, появило се на бял свят в резултат на мерзък експеримент“.

Преди да ви представим как световните медии отразяват следващата част от странната ситуация, бихме искали да ви представим малко информация за компанията Клонейд, която американските институции успяват да съберат.

Компанията е американска, но основната лаборатория се намира на Бахамските острови. Основана е през 1997 от споменатата по-горе Бриджит Буаселие. Организацията е абсолютно независима и не търси подкрепата на правителството на САЩ. Единственият официален спонсор е уфоложката секта Раелизъм. Членовете на това учение вярват, че човешката раса е възникнала като част от експеримент на друга раса и единственият път за усъвършенстване на нашата цивилизация е да експериментира с генетиката и клонирането.

Първите няколко години от дейността на компанията са меко казано бутафорни. Официалните приходи на Клонейд са около 200 000 долара на проект, което е абсолютно недостатъчно за успешно клониране на висш организъм. През 2001-ва Буаселие обявява, че анонимна богата двойка е готова да дари част от благосъстоянието си, за да спонсорира основния им проект - клониране на човек. Много учени от САЩ изказват пред медиите скептичното си отношение към експеримента на французойката, обвинявайки я за това, че дава фалшива надежда на майки, които не могат да заченат по естествен път.

Логото на компанията Клонейд

През 2001-ва година липсата на доказателства за прогрес на експеримента на Клонейд, както и съмнителната им връзка с религиозната организация Раелизъм, настройва американците да гледат по-скоро с насмешка на компанията.

След като в края на 2002-ра Буаселие обявява раждането на първото дете-клонинг, американската академична общност призовава занимаващата се с генетика жена да предостави материални доказателства за събитието. Французойката отвръща, че поради съображения за сигурност данните за успеха на експеримента ще излязат наяве през следващата година.

Дали клонирането е извършено не се знае и до днес, тъй като до медиите не достига нито доказателство за изпратен генетичен материал от малката Ева и нейната анонимна „майка“, нито дори снимка на бебето-клонинг.

Години по-късно повечето академици остават скептични към истинността в думите на Буаселие. Според учените, занимаващи се с генетика, през 2002-ра година много по-квалифицирани специалисти, разполагащи с държавно финансиране, не успяват да клонират успешно дори здрава овца… Скептиците се обосновават и с факта, че ако Ева съществува, то тя няма как да има нормален живот, тъй като няма издадени документи за самоличност, а това би било в противоречие с идеята на Клонейд.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.cbsnews.com/news

Снимки: dtlon6z3v1kfl.cloudfront.net

ilarge.lisimg.com

www.clonaid.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитно