Начало История на медицината Татуировки, алкохол и наркотици или бурният живот на древните скити

Татуировки, алкохол и наркотици или бурният живот на древните скити

От -2000г. до 101г.

Татуировки, алкохол и наркотици или бурният живот на древните скити - изображение

Ако някой ви каже, че прадедите на съвременните европейци са били покрити в татуировки гуляйджии, които обичали да пият вино и да употребяват опиум и канабис, най-вероятно ще си помислите, че това е шега. Всъщност става въпрос за културата на скитите - една от античните цивилизации, чиито ген може да се открие в почти всеки жител на Източна и Централна Европа.

Културата на конниците от степите на север от Черно море и Южна Русия става известна със своите войнственост и лоши навици още сред жителите на Древна Елада. Херодот, смятан за баща на историята като наука, описва скитите като номади, които не строят домове, а обикалят цял живот степите на коне, не обработват земята и не притежават елементарни хигиенни навици. Именно този народ е прототип на гневливите получовеци - кентаврите - от гръцката митология.

скитска чашаЕздачите от Предна Азия са прочути сред Античния свят като прекалени любители на виното. Тъй като земите на номадите не са подходящи за отглеждане на лози, скитите купуват опияняващата напитка от Елада. В погребалните им могили са намерени множество ритуални бокали, повечето от които изработени от злато и сребро. За алкохолното влечение на конниците от черноморските степи знаем от древните гърци, които пишат, че „скитите, заедно с персите, пият виното неразредено и докато не припаднат от опиянение“.

Друг „порок“ на номадите е употребата на наркотични вещества. Археолозите намират в Южна Русия златни предмети със скитска изработка, датирани от периода на късната Античност. Няколко от тях са ритуални съдове, поставени в гробниците с отвора надолу. След химичен анализ на златните купи става ясно, че от тях се консумирал опиум. Учените заключват, че наркотичното вещество се е използвало за ритуални цели.

За употребата на канабис сред племената на скитите разбираме отново от Херодот. Бащата на историята твърди, че варварите от черноморските степи се къпят в парна баня с конопен дим. За целта те забивали три кола в земята и връзвали краищата им заедно, така че да се образува конус. След това покриват конструкцията с ленен чаршаф и поставят нагорещени плоски камъни във вътрешността. Върху плочите слагат конопени семена и така палатката се пълни с омайваща пара. Скитите влизат вътре голи и според гръцкия историк те изпадат в екстаз и крещят от удоволствие, докато търкат голите си тела зад лененото покривало. Херодот твърди още, че това е единственият начин, по който варварите се къпят. Все пак знаем, че гръцките учени обичат да преувеличават, но за употребата на канабис от конниците има и други доказателства. В няколко от мумиите на техни царе са намерени химически остатъци от тетрахидроканабинол - основната психотропна съставка в марихуаната.

Други източници ни дават информация за лечебната употреба на опиати от скитите. Те ползвали опиума като болкоуспокояващо средство. За индийския коноп има сходни сведения, макар че растението е ползвано по-скоро за отпускане на мускулите след прекомерно натоварване.

Друг интересен аспект в живота на номадите е татуирането. Върху мумифицираните тела на техните царе или на замръзналите в пермафроста на азиатските планини трупове на воини все още се виждат ясно мастилени рисунки по кожата. Татуировките на древните жители на степите в Евразия са доста разнообразни. Приетите за покриване с мастилени символи участъци на тялото при скитите са ръцете, прасците и горната част на торса. Намерени са и няколко случая на резки и точки по гърба.

Самите изображения по телата на конниците са доста комплексни и майсторски изпълнени. Те представляват митични създания и истински зверове, обикновено вкопчени в схватка. По ръцете и краката на скитите „се сражават“ грифони, змейове, тигри, вълци, коне и др.. Археолозите са на мнение, че изображенията са част от анималистичен култ, като всяко от животните е символ на различно качество - сила, мъдрост, бързина, издръжливост и т.н. скитски татуировкиЕдинственият цвят, който се е запазил до днес по телата на мумиите, е черният, което не изключва възможността да са се използвали и други, но самите вещества да са неустойчиви на времето и да са се разградили. В лявата половина на тялото се татуират образи със защитни функции, а в дясната - със символи на действието.

До момента учените не знаят какъв е бил методът на инжектиране на мастило в кожата. Не са намерени скитски игли за татуиране, нито каквито и да е други приспособления. Антрополозите са сигурни, че толкова детайлни картини върху кожата не са правени с нож или друго острие и запълвани после с мастило.

В края на статията искаме да споделим с вас, читателите, няколко интересни факта за скитите и собствения ни народ.

Прабългарите на хан Кубрат се нанасят в земите на древните конници и, тъй като имат сходен бит - и двата народа са номадски - византийците наричат нашите прадеди „скити“ до управлението на княз Борис.

В езика ни думите „скитам“ и „скитник“ се появяват като аналогия с жителите на степите.

Преди районът между Лудогорието и делтата на река Дунав да се нарече Добруджа, равнината е известна като Малка Скития.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/

https://news.nationalgeographic.com/2015/05/150522-scythians-marijuana-bastard-wars-kurgan-archaeology/

снимки: https://res.cloudinary.com/woahstorklearn/image/upload/c_crop,h_433,w_770,x_0,y_47/h_381,w_678/v1510777271/10-facts-scythians-warfare_9_zakzrd.jpg

https://i.pinimg.com/736x/39/58/1f/39581f95d3b68e9a22c9094cc5b72d57--ancient-rome-ancient-greece.jpg 

https://i.ytimg.com/vi/2M8llYuX6yQ/maxresdefault.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниПсихологияАлт. медицинаЛеченияНормативни актовеИзследванияАнкетиБотаникаОрганизацииСпорт