Начало История на медицината Термометър на Галилео Галилей

Термометър на Галилео Галилей

От 1592г.

Термометър на Галилео Галилей - изображение

Галилео Галилей е италиански физик, математик, астроном и философ, който е изиграл важна роля за развитието на науката през 16 век.

Той бил първият, установил, че плътността на дадена течност се променя (увеличава или намаля) в зависимост от температурата, дали се охлажда или нагрява.

Създаденият от него предшественик на термометъра (наречен термоскоп) е кръстен на негово име в чест на откритията, които е направил и така е известен и до днес. Изобретението си създал през 1592 - 1593 година.

Термометърът създаден от Галилей, представлява стъклен цилиндър, пълен с прозрачна течност, в която "плуват" малки колбички, пълни с цветна течност. На отделните колбички имало закачени тежести със записани градуси на всяка. Колбичките променяли своето местоположение в зависимост от промяната в температурата.

Макар да не е бил много точен, термометърът на Галилей имал красив и естетичен външен вид и това не е останало незабелязано. Градусите на самите тежести били фино гравирани и всяка била с различни градуси. Цветната течност във всяка колбичка е била напълнена дотолкова, че при всяка плътността да е еднаква.

Математическите принципи относно термометъра на Галилео Галилей били ясни - всяка колбичка в цилиндъра имала еднакъв обем и следователно и същата плътност. Това означава, че при всяка колбичка били в сила гравитационните и плаващите сили - гравитацията избутва надолу, а плавателността - издига нагоре.

За актуална се приемала температурата на колбичката, която е успяла да изплува и да остане най-отгоре на повърхността.

Принцип на работа на термометъра на Галилей

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kuriositas.com/2011/02/galileo-thermometer-beautiful-science.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛичностиЛайфстайлГеографияНовиниСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаЗдравни съветиПроизводителиОрганизацииРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиБотаникаЛеченияАнкети