Начало История на медицината Тестове за бременност, прилагани от Хипократ

Тестове за бременност, прилагани от Хипократ

От -460г.

Тестове за бременност, прилагани от Хипократ - изображение

Хипократ (от 460 г.пр.н.е. до 370 г.пр.н.е) съветвал своите пациентки, които искат да проверят дали са бременни да приемат преди лягане вино с мед или анасон. На сутринта евентуалната болка около пъпа свидетелствала за настъпила бременност.

Друг метод за установяване на бременност, който бил ефективен според Хипократ включвал поставянето на увита в плат главичка арпаджик във вагината. Медикът предполагал, че при бременност матката е в затворено състояние. Ако на сутринта дъхът на жената имал мирис на лук, то тя не е бременна. На този метод се разчитало до момента, в който станало ясно, че между матката и хранопровода няма връзка. Въпреки грешното предположение, древногръцкият медик е сред първите, забелязали връзката между бременността и спирането на менструацията.

В творбите от Средновековието също може да се открият различни методи за определяне на евентуална бременност. Италиански автор описал следния начин за узнаване на евентуална бременност: жената трябвало да запали огън с тамян и смирна и да вдиша за кратко от пушека. Ако тя е бременна, то дъхът й щял да придобие сладникавия аромат на смола.

Някои от средновековните лекари препоръчвали на жените да добавят вино към купа със своя сутрешна урина. Ако течността станла прозрачна – това бил за ясен знак за настъпила бременност.

Статията е част от историята на:

4.5, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/541

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиАлтернативна медицинаНормативни актовеКлинични пътекиПсихологияСпортАнкетиТестовеДиетиМедицински изследванияОрганизацииРецептиКомпании и организацииНаучни публикацииСоциални грижиЛеченияЗдравни проблемиФизиологияПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаникаЗаведенияОбразование