Начало История на медицината Трета вълна от чумната епидемия в Манджурия

Трета вълна от чумната епидемия в Манджурия

От 1892г.

Трета вълна от чумната епидемия в Манджурия - изображение

Една от най-пренебрегваните страници в историята на епидемиологията - третата вълна на чумната епидемия в югоизточна Азия се разпространява бързо, отнемайки живота на повече от 12 милиона души.

В началото на XX век, на територията на Манджурия се наблюдава известен суверенитет, но на този етап областта е до голяма степен зависима от Русия. Така, през 1896 година, за да се увеличи влиянието си Азия, руското правителство успява да изгради източно-китайска железница, което, наред с лова и риболова изиграват основна роля в разпространението на епидемията от чума.

Местните хора улавят животни, за да продават кожите, месото на пазарите и железопътни гари. Монголците забелязват тревожна тенденция: консумацията на месо от тарбаган (монголски мармот) често умира от чума.

Огнищата на чума са постоянни на територията на Монголия, но не се разпространяват бързо. Номадският начин на семействата и разединението сред местното население допринасят за факта, че заболяването не набира сила. Всичко се променя с изграждането на железопътната линия. Увеличаването на скоростта на движение променя гъстота на населението, а пътуването на влаковете създава идеални условия за разпространението на заразата.

През лятото на 1892 в Манджурия започват да се появяват тревожни предвестници на предстояща епидемия. Местните жители отбелязват безпрецедентен мор сред мармотите, започват да се откриват тела на ловци с кожи на мармоти, както и стада, скитащи без надзор.

Въпреки факта, че избухването на чумата настъпва през лятото и есента в различни части на страната, официалната дата на началото на епидемията е 12 октомври 1910 г., когато в казармата за работниците от гарата в Манджурия от 40 човека загиват 14 души. В изследването на телата на починалите са открити чумни бацили. Опитите за ограничаване на заразата се провалят, защото уплашените хора, оставят своите вещи и бягат, разпространявайки болестта. От този момент епидемията се разпространява бързо.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://museum.impharma.ru/text/319

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаЛеченияМедицински изследванияЛюбопитноНормативни актовеНовиниАлтернативна медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаОрганизацииЛайфстайлПсихологияСпециалистиДиетиХранене при...СнимкиТестовеСоциални грижиИнтервютаАнкетиЗаведения