Начало История на медицината Три мита за Клеопатра, на които хората все още вярват

Три мита за Клеопатра, на които хората все още вярват

От -69г. до -30г.

Три мита за Клеопатра, на които хората все още вярват - изображение

Египетската царица Клеопатра е една от най-запомнящите се фигури от Античността. Владетелката оставя своята следа в историята благодарение на качествата си. Тя е била красива, умна, находчива и е умеела да се възползва от всяка промяна в политическата обстановка. Но дали това наистина е така? Днес ще се опитаме да опишем последната царица на Египет такава, каквато я познават историците и археолозите, а не чрез изградения на базата на митове образ, който ни е познат от художествената литература и холивудските филми.

Разбира се, Клеопатра наистина е била невероятен политик, стратег и монарх. Тя успява да изведе царството си от наложената от предшествениците й политическа изолация и дори да накара двама от най-могъщите мъже в света - Гай Юлий Цезар и Марк Антоний - да разчитат на нейното богатство, за да постигнат целите си. Тя прави това не само чрез беседи с пълководците. Царицата на Нил успява да прелъсти и двамата и дори да ги накара да я обикнат. И всичко това в името на нейното отечество - Египет. Оттук идва и първия мит за нея:

 

1 - Клеопатра е етническа египтянка.

Колкото и странно да звучи, това е напълно невярно. Тя произхожда от елинската династия на Птолемеите. Знатният род е основан от македонския генерал Птолемей I, който след смъртта на Александър Велики успява да се добере до египетския трон. Той обявява за своя столица новооснованата гръцка колония Александрия и управлява с помощта на свои съграждани, а не на местните благородници. Именно за това през следващите 300 години нито един от предшествениците на Клеопатра не си прави труда да научи повече от няколко думи на коптски език - речта, говорена тогава от коренното население на Нилската долина. Смята се, че Клеопатра овладява езика по време на своето изгнание в южните части на страната.

Античният град Александрия

Споменавайки изгнанието на царицата, би било редно да припомним, че находчивата жена влиза в александрийския дворец при Цезар, като се скрива в кош за пране. Според легендата още щом излиза от съда, великият пълководец остава поразен от нейната хубост. Това ни води до мит номер две:

 

2 - Клеопатра е притежавала неземна красота.

Реплика на монета с лика на КлеопатраЗа Съжаление това също не е вярно. Археолозите са намерили няколко мозайки с лика и, както и голям брой монети с нейния профил. От артефактите става ясно, че царицата на Нил има изпъкнала долна челюст, остър и леко крив нос, както и прекалено широко чело. Тези физически черти не съвпадат нито със съвременните порядки за красота, нито с тези от Късната Античност.

Разбира се, Клеопатра не е била грозна. Според римския историк Плутарх знаменитата дама не е особено красива, но притежава невероятен чар, подкрепен от стройна фигура и изящни движения. Именно нейната грация и осанка я правят неустоима за мъжете, а не чертите на лицето й.

След като обсъдихме основните два мита за живота на най-влиятелната жена в Римската империя, би следвало да обсъдим и третата основна заблуда относно владетелката - нейната смърт.

 

3 - Клеопатра се самоубива, защото скърби за Марк Антоний.

Както и предишният мит, и това твърдение е насадено в главите ни заради няколкото екранизации на живота на египетската царица. Във въпросните филми режисьорите акцентират на драматичната любов между римския генерал Марк Антоний и владетелката. На финала пълководецът е убит от своя политически противник, а в Египет нахлуват легионерите на Републиката.

Клеопатра не може да понесе смъртта на своя възлюбен, както и гледката на опустошената столица и призовава една слугиня да донесе кошница с отровни кобри. Змиите бързо изпълзяват от съда и ухапват красивата владетелка, която мигновено пада мъртва на пода…

Картина, изобразяваща смъртта на Клеопатра

Всъщност в тази сцена има малка доза истина. Клеопатра се самоубива заради нахлулите римски войски. Вероятно тя наистина е била потресена от смъртта на своя любовник, но това, което я кара да посегне на живота си, е падането на царството й. Владетелката осъзнава много добре, че ако попадне в плен на Октавиан Август, ще бъде разнасяна из улиците като трофей и ще прекара остатъка от живота си в унижение. Затова тя избира да се отрови.

Как точно е погълната отровата, както и какво е представлявала тя, не е изяснено и до наши дни. Според археолозите Клеопатра най-вероятно се е самоубила чрез смес от самакитка, бучиниш и опиум. Режисьорите обаче се спират на много по-зрелищната смърт чрез ухапване от змия.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.newyorker.com

www.coinreplicas.com

www.pinterest.com

www.magnoliabox.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСнимки