Начало История на медицината Урината като средство за диагностициране на заболявания през Средновековието

Урината като средство за диагностициране на заболявания през Средновековието

От 1210г.

Урината като средство за диагностициране на заболявания през Средновековието - изображение

През Средновековието един от начините, използвани от лекарите, за определяне на здравословното състояние на своите пациенти, е урината. Да, подобно на днешните лабораторни изследвания, при които се взима проба от урината на човек, уроскопиите се срещат много често в средновековните медицински трактати и описват подробно какви здравословни проблеми човек може да има в зависимост от състоянието и миризмата на този отпадъчен телесен продукт. Ще ви представим откъси от книгата, озаглавена „За урината“, написана в началото на XIII в. от Жил Корбей.

Експерт по урината

Лекарят, който иска да носи това звание, трябва да знае следните неща: какъв е видът й, каква е, какво има в нея, в какво количество, колко често, кога, възраст, природа, пол, спорт, гняв, диета, стрес, глад, движение, бани, мехлеми, пиене. Но първите четири, които са особено важни, формират основата на добрата оценка. Здраве или болест, сила или слабост, недостиг, излишък или баланс могат да се определят чрез оценяване на урината.

Средновековна скала на урината
Скала на урината по цветове с обяснение на латински

Ако е мътна с утайка

Ако в критичен ден от болестта се произведе голямо количество урина с по-тъмен цвят заради черна мътилка и утайка и е придружена от слаб слух и безсъние, това вещае кръвоизлив от носа, като в зависимост от това дали другите признаци са мрачни или благоприятни, пациентът ще умре или ще се възстанови.

Ако урината е синкава

Ако урината е синкава, тя е синкава частично или напълно. Ако е напълно синя, това означава смърт на орган или неговите течности. Ако синее близо до повърхността, това предполага различни неща: лека форма на повтаряща се треска; епилепсия; асцит; обикновена възпалителна треска; разкъсване на вена; катар; странгурия; болки в утробата; течение, болки в ставите; туберкулоза; загуба на естествена топлина. Тези неща причиняват синкавостта – интерпретирайте ги наред с останалите симптоми.

Бяла на цвят

Рядката урина, бяла на цвят, е знак за проблем с далака, воднянка, отравяне, нефрит, делириум, диабет, ревматизъм, черна жлъчка, епилепсия, замаяност, студ в черния дроб или (с болезнена треска) смърт; при възрастните хора е знак за немощ или детинщина; при хората с болки във врата или раменете – за липотимия; при жените е знак за редица оплаквания в утробата; и също така подсказва за хемороиди и кондилома.

Скала на урината Друга скала на урината с описание на латински


С цвят на вино

Ако урината е с цвят на вино и е придружена с продължителна треска, това означава опасност за здравето; ако няма треска, може да намалите притесненията си. Причината може да е изгаряща течност, която е възпалила бъбреците и черния дроб; или когато реналната вена е разкъсана; или когато съдовете са разкъсани и менструалната кръв преминава през човешкото тяло. Танците, прекалено честото сношаване, бягането и прекомерното трениране предизвикват същите симптоми в здраво тяло. Синьо-черната урина следва същия модел.

Къркорене на червата

Подути, въздушни устойчиви мехурчета, издигащи се на повърхността индикират непречистеността на течността, която причинява болестта; също така продължителност на заболяването с нефрит, главоболие, къркорене на червата, повръщане и диария.

Сигурен знак за здраве

Цветът, консистенцията, продължителността, формата и мястото са определящи характеристики на утайката в урината. Цветът трябва да е бял, консистенцията постоянна, формата – конична, мястото – на дъното на съда, а продължителността – отбелязана. Ако утайката притежава всички изброени характеристики – бяла, постоянна, конична – храносмилането ще е добро, добродетелта силна, естествените функции ще процъфтяват чрез следните три действия: тя избелва, очиства и кондензира, концентрира и обединява. Това показва, че естествената топлина разсейва вятъра и абсорбира влагата; че естествената сила абсорбира онова, което е полезно и устоява на онова, което не е; че естествените действия не са нарушени или прекъснати. Сигурен знак за здраве произтича от тези характеристики.

Смърт

Много малко количество урина, която се отделя трудно, синкава и мазна, предсказва смърт.
Урината със зелен цвят е индикация за жълтеница, спазъм, тежка треска и накрая смърт.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.medievalists.net/2014/10/urine-say-health-medieval-version/ 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлТестовеСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниФизиологияХранене при...ИзследванияКлинични пътекиБотаникаЛечения