Начало История на медицината Фактори, оказващи влияние върху цвета на човешката кожа

Фактори, оказващи влияние върху цвета на човешката кожа

От 1975г.

Фактори, оказващи влияние върху цвета на човешката кожа - изображение

Защо хората от различните части на света имат различни нюанси в цвета на кожата? Защо хората от тропиците обикновено имат по-тъмна кожата, отколкото живеещите в студен климат? Вариациите в цвета на кожата са адаптивни черти, които корелират тясно с географското разпространение и ултравиолетовата радиация от слънцето.

След като ранните човешки представители започват да се преместват в по-топлите и отворени среди в търсене на храна и подходящи условия за живот, те се сблъскали с едно доста голямо предизвикателство – предпазването на тялото от прегряване. Адаптирането на тези хора става постепенно. Броят на потните жлези се увеличавал, а окосмяването по тялото намалявало. Така по-малкото количество косми подпомагало обилното изпотяване и ефективното охлаждане на тялото. За съжаление тази адаптация се сблъскала с проблем - кожата с по-малко косми била пряко изложена на силното слънце, особено в областите, намиращи се в близост до Екватора. Човешкият организъм трябвало да реагира бързо. Постепенно, с всяко следващо поколение кожата ставала все по-тъмна. Така ефективно се осигурявала защитата на хората от вредните лъчи на слънцето.

Кафявият пигмент в кожата се нарича меланин и играе ролята на своеобразен слънцезащитен филтър, предпазващ тропическите народи от вредното слънчево греене и въздействието на ултравиолетовите (UV) лъчи. Например те могат да лишат тялото ни от фолиева киселина, която е от съществено значение за развитието на здрави фетуси. Въпреки това, когато определено количество UV лъчи проникне в кожата се задействат процеси по производство на витамин Д.

Този деликатен баланс обяснява защо при народите, които мигрирали към по-студени географски зони с по-малко слънчева светлина се развил по-светъл цвят на кожата. Тъмната кожа при хората, които живеят по-близо до Екватора е важна за предотвратяването на дефицита от фолиева киселина.

Съществува и трети фактор, оказващ влияние върху цвета на кожата: крайбрежните народи, чиято диета включва доста морски дарове, могат да се възползват от алтернативен източник на витамин Д. Това означава, че някои от арктическите народи, каквито са например местните народи на Аляска и Канада, могат да си позволят да поддържат светлата си кожа, тъй като през лятото, те ще успеят си набавят витамин Д благодарение на високите нива на UV лъчите, които се отразяват на повърхността от сняг и лед.

По-долу може да се види хроматичната скала с 36 тона на кожата, създадена от австрийския антрополог Феликс фон Люшан, оценяваща цвета на кожата при човешките популации.

Тази схема често е използвана от Куун, който свободно я съпоставя с въведените от него цветове:

1. розово-бял, съответстващ на тоновете от 3 до 9 по скалата;
2. Бял, брюнет, съответстващ на тоновете от 9 до16 по скалата;
3. Светлокафява, съответстваща на тоновете от 15 до 18 по скалата;
4. Средно кафяво - от 21 до 25;
5. Тъмно кафяво - от 26 до 29;

Последните две се наблюдават най-вече извън Европа. В съвремието се използва недотам фино диференцирана скала, включваща шест тона на кожата. Тя е въведена през 1975 г. и се ползва за целите на определянето на рисковия тен. Телесните тонове по тази скала са:

тип I по фон Люшан 1-5 (много светъл).
тип II по фон Люшан 6-10 (светъл).
тип III по фон Люшан 11-15 (междинен).
тип IV по фон Люшан 16-20 (средиземноморски тип).
тип V по фон Люшан 21-28 (тъмен или кафяв).
тип VI по фон Люшан 29-36 (много тъмен или черен).

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://slavanthro.mybb3.ru/viewtopic.php?t=4670

2. http://humanorigins.si.edu/evidence/genetics/skin-color/modern-human-diversity-skin-color

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноИсторияЛайфстайлФизиологияНовиниПсихологияАнкетиСнимкиЗдравни съветиРецептиСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛеченияАлт. медицинаМикробиологияПатологияБотаникаСпециалистиПроизводителиИзследванияВидеоЗаведения