Начало История на медицината Фани Куейн и ролята й в борбата срещу туберкулозата в САЩ

Фани Куейн и ролята й в борбата срещу туберкулозата в САЩ

От 1874г.

Фани Куейн и ролята й в борбата срещу туберкулозата в САЩ  - изображение

Фани Куейн била първата жена, получила медицинска диплома в Северна Дакота. Дамата се сдобила с широка популярност в медицинската гилдия най-вече с това, че успяла да инициира няколко големи кампании за повишаване на информираността за предпазването от туберкулоза в родния си щат. Д-р Куейн била и една от основоположниците, както и президент, на Асоциацията за борба срещу туберкулозата в Северна Дакота. Лекарката успяла да обучи сериозен екип от медицински сестри, които да реагират адекватно и с професионализъм по време на епидемии, а и не само.

Малко биография

Фани била родена през 1874-та в семейство, което открай време имало връзка с медицината, тъй като голяма част от членовете му били медици. Заложено в нея или не, Куейн също избрала да се посвети на медицинска кариера. Тъй като родителите й нямали възможност да я подкрепят финансово в начинанието, момичето се принудило, след завършване на гимназия и курс за учител, да преподава и да извършва счетоводна дейност, за да събере пари за обучението си. В крайна сметка, през 1898 година младата жена вече държала дипломата си за завършено образование от медицинското училище на Мичиганския университет в Ан Арбър. Фани, както споменахме и по-горе, била първата жена доктор по медицинските науки в Северна Дакота.

В действие

След стажа си в Минеаполис, докторката се завърнала в родния си щат. През следващите няколко години тя практикувала усилено в различни градове и пътувала с километри, често – при особено неблагоприятни условия, за да бъде полезна за своите пациенти. Веднъж дори лекарката изминала разстоянието от 10км, карайки железопътна кола с механизъм за ръчно управление. Целта й била да стигне навреме до влак, превозващ мъж в критично състояние с възпаление на апендикса. Историята разказва, че Фани стигнала навреме и ескортирала пациента до местната болница, спасявайки живота му.

През 1909-та тя изиграла важна роля в поставянето на основите на Асоциацията за борба срещу туберкулозата в Северна Дакота. Припомняме ви, че в началото на 20-ти век коварната инфекция била повсеместен и много сериозен проблем в цял свят. Като основоположник на институцията, Куейн й служила вярно в продължение на немалко време в няколко различни роли, включително и в тази на президент в периода от 1928-ма до 1936-та. Американката редовно изнасяла лекции в публичното пространство с мисията да повиши информираността на обикновените хора по въпросите, свързани най-вече с превенцията от състоянието. По нейна инициатива в Сан Хейвън бил създаден санаториум за лечение на туберкулозно болни пациенти. Тя се преборила и за отварянето на първото лечебно заведение за бебета в Северна Дакота.

През цялата си кариера Фани Куейн се опитвала да промени утвърдените стереотипи за мястото на жената в медицинската професия, членувайки в недна женски лекарски организации. В крайна сметка, тя се проявила като изключителен професионалист в практиката, с новаторско мислене и смели решения.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_351.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниИсторияВидеоСнимкиДиетиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияТестовеИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи