Начало История на медицината Фармацевтични прибори от римско време по нашите земи

Фармацевтични прибори от римско време по нашите земи

От 100г.

Фармацевтични прибори от римско време по нашите земи - изображение

Лекарите в древността най-често са изпълнявали задълженията и на фармацевтите. В древна Гърция съществували т. нар. "ризотоми" и "фармакополи", които приготвяли някои видове лекарства. Терминът "аптека" е сравнително нов (датира от Средновековието) и произлиза от ароtheke, с което се означава кутията, в която са слагали лекарствата (A. Philippe – "Geschichte der Apotlieker", Jena, 1855, стр. 19).

В Рим от древността, особено през императорската епоха, била развита търговията с лекарства, включително и с разни "чудодейни" средства, за които с огорчение са писали Марциал и Цицерон.
В старовремските източници не се срещат данни за съществуването на ризотоми и фармакополи по нашите земи. Но като имаме предвид огромните богатства на Тракия и Мизия на различни лечебни растения, можем да направим извод, че търговията с лекарства е била силно развита. Освен това още от най-древни времена траките търгували с Мала Азия, а има данни и за търговски връзки на гръцките Западночерноморски градове с Египет и Егейските острови. По този път сигурно е ставал внос между другите стоки и на лекарства от тези земи.

От различни населени места в нашата страна произхождат някои и малки предмети, за които е сигурно, че представляват фармацевтически прибори:

- паничка от едрозърнест мрамор за разбъркване на лекарствени смеси;

- малки оловни пластинки с тежест респективно 53,5, 41,7, 3 22,5, и 4,2 грама;

- фрагмент от бронзова верижка от две бримки, винт и други, които представляват части от аптекарска везна;

- плочки от розов мрамор за смесване на лекарства (Х. Шкорпил, Балчик, ИВАД, 1964 година);

- малък бронзов съд с капаче (Г. Тончева, "Гробни находки от Одесос", ИВАД, 1961. стр. 32.);

- парче от минерал, което при химически анализ се оказва дижелезен триоксид (Г. Тончева, "Новооткрити гробници около Одесос", ИВАД, 1964, стр. 32);

- сребърни лъжици — елипсовидни и кръгли;

- костени и бронзови лъжички с малки размери за отмерване на лекарства (Xр. Буюклиев, "Нови следи от древността”, в. "Работническо дело", бр. 469, 1969 г.).

Една от по-късно откритите находки от гроб на лекар от римската епоха е от Банско. Там са намерени останки от лекарствени средства от минерален произход и благовонна смес от органични и неорганични вещества. Спектралният анализ е потвърдил наличието на олово, мед и цинк. Това са лечебни вещества, които в древността са имали сравнително широко приложение за редица болести като кръвоспиращи, стипчиви и разяждащи средства. За съжаление до този момент в нашата страна не са открити епиграфски материали, описващи живота и работата на античните фармацевти.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Медицината в древна Тракия" - Владимир Василев, 1975 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаНовиниИнтервютаИсторияВидеоСпортЗаведенияСнимкиСпециалистиАптекиПроизводителиОрганизацииЛюбопитноТестовеНормативни актовеЛичностиЛайфстайлОткритияБотаника