Начало История на медицината Фармацевтично образование в Русия до 1707 година

Фармацевтично образование в Русия до 1707 година

От 1707г.

Фармацевтично образование в Русия до 1707 година - изображение

В продължение на дълъг период от време фармацевтичното образование в Русия се придобивало чрез обучение и преподаване в болници, държавни и частни аптеки или във фармацевтичните градини. Студентите по фармация най-често били деца на служители, работещи в медицински кабинети или ученици на детските семинарии. Първоначалното си обучение студентите получавали в държавните фармацевтични градини, снабдяващи аптеките държани, а след това те започвали да учат в главните държавни аптеки за степен "аптекарство".

През осемнадесети век е въведено званието "Гезел" (аптекарски асистент) и фармацевт. За да се придобие титлата Гезел студентите, които били допуснати до работа в аптека или фармацевтична градина трябвало да се трудят в продължение на 4-5 години. На изпита си те трябвало да докажат, че са в състояние да правят растителни екстракти, да боравят със соли, сокове и диворастящи билки и лекарства, които се наричат Галенови, да четат и пишат на латински.

Лицата, които са получили титлата на Гезел се изпращали на работа във фармацевтичния сектор за период от 2-3 години. В края на третата година студентите можели да положат изпит за титлата Специалист. Изпитите за Гезел и Специалист до края на 1707 година се провеждали пред специална комисия, състояща се от лекари и фармацевти в Медицинската служба и колегия. Правото на самостоятелна фармацевтична дейност се давало само на фармацевтите.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияЛайфстайлГеографияСнимкиЛичностиОткритияСоциални грижиАнкетиНовиниОбразованиеЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпортТестовеВидеоРецептиСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииНормативни актовеБотаникаПсихологияФизиологияИнтервюта