Начало История на медицината Халотан: първият невзривоопасен анестетик

Халотан: първият невзривоопасен анестетик

От 1951г.

Халотан: първият невзривоопасен анестетик - изображение

Халотанът (Флуотанът) е сред първите невзривоопасни течни анестетици, синтезирани от учените. Упойващият медикамент е по-мощен от етера и позволява протичането на по-бързо възстановяване. Халотанът е синтезиран за пръв път през 1951 г. от Чарлз Съклинг, който е работил за "Imperial Chemical Industries" ("ICI"). Лекарственото вещество е въведено за пръв път в клиничната практика на Великобритания през 1955 г. Един от първите медици, които го използват в Съединените щати, е д-р Ефрем Сикър (1926--). Предимствата на анестетика скоро го правят дост популярен и предпочитан, но опасенията за възможни нежелани реакции са довели до появата на клинични изследвания, целящи да се убедят още веднъж в безопасността му. Авторите на проучването, публикувано през 1969 г. потвърждават, че агентът е толкова безопасен, колкото и другите упойващи медикаменти.

Снимката по-горе показва как изглежда на арабски бутилка халотан, произведена от "ICI". В този си вид, лекарството се е използвало от съюзническите военни сили по време на операция "Пустинна буря" (август 1990 г. - февруари 1991 г.) Бутилката от снимката е дарена на музея "The Wood Library Museum" от д-р Родерик Калверли, който е служил в американската армия по време на този конфликт.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/544/halothane

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияЛайфстайлТестовеАлт. медицинаРецептиВидеоКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография