Начало История на медицината Хелън Пътман и ролята й в американската медицина от 19-ти век

Хелън Пътман и ролята й в американската медицина от 19-ти век

От 1857г.

Хелън Пътман и ролята й в американската медицина от 19-ти век - изображение

Хелън Корделия Хелън била медик и здравен реформатор. През професионалния си път тя непрекъснато апелирала за предоставяне на адекватна пренатална и неонатална грижа за американските семейства – особено на тези с по-нисък социално-икономически статус. Нещо повече, докторката успяла да се пребори за значителното подобряване на стандартите за поддържане на хигиенни условия и чистота в училищата. Едновременно с това, тя с ентусиазъм подкрепяла правото на жените да гласуват, както и нуждата от по-професионално лечение на хората с психични проблеми.

Хелън била родена през септември 1857 година в Стоктон, Минесота. През 1878 година девойката завършила колежа "Васар" и била приета в "Harvard University's Sargent School of Physical Training". През 1883 година дамата се върнала в гореспоменатия колеж в ролята си на ръководител по физическото образование. В периода между 1885 година до 1888 година Пътман служила като вицепрезидент на "American Association for the Advancement of Physical Education" – организация, която имала за основна мисия да подобрява възможностите на американските деца да се радват на по-добра физическа култура. Впоследствие, Корделия била приета в женския медицински колеж в Пенсилвания, където специализирала акушерство, както и в областта на женските болести. От 1889 година до 1891 година тя стажувала в бостънското лечебно заведение "Boston's New England Hospital for Women and Children". През 1892 година тя се преместила в Провидънс, Род Айлънд, където практикувала гинекология през следващите 43 години.

След като присъствала на важна международна конференция в Лондон през 1907 година, Хелън Пътман взела решение да се включи дейно в борбата за намаляване на равнищата на смъртност при децата през първата година на живота им. По-късно, като президент на Американската медицинска академия, лекарката спомогнала за планиране на нова подобна конференция през 1909г. Последната довела до създаването на специална асоциация за проучване и превенция на смъртността сред мъниците.

Докторката била изключително инициативна и в публикуването на научни публикации, които най-често намирали място в специализираното издание за детско здраве "Child-Welfare Magazine". В статиите си Хелън приканвала родителите да участват по-активно в осигуряването на добри хигиенни условия в учебните заведения в страната. Въпросните материали се превърнали в богата база за по-късно създадената от нея книга - "School Janitors, Mothers and Health". В творбата много сериозно се акцентира върху физическото образование и упражненията като ключови фактори за осигуряване на добро детско здраве, както и върху важността от чиста среда на обучение. През 1923 година, съвместно с педиатъра Ейбрахам Джейкъби, д-р Пътман основа Американската детска здравна организация. Интелигентната дама се пенсионирала през 1935г. А през 1939-та тя дарила впечатляваща сума пари на болница в Провидънс, както и на училището по дизайн в Род Айлънд.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_350.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиСнимкиЗаведенияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеАнатомияИзследванияНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияАнкетиЛеченияПроизводители