Начало История на медицината Хипертрихоза: синдром на върколака

Хипертрихоза: синдром на върколака

От 1642г.

Хипертрихоза: синдром на върколака - изображение

Първият регистриран случай на хипертрихоза (известна още като синдром на върколака) в историята на медицината, е този на момче на име Петрос Гонзалес, живеещо на Канарските острови. Това заболяване е документирано в края на 15 век, а учен на име Алтрованд е публикувал случая на детето в книгата си "Monstrorum Historia cum Paralipomenis historiae omnium animalium" през 1642 година. Той отбелязва, че момчето, двете дъщери, синът и внукът в семейство Гонзалес са носители заболяването, при което цялото тяло и лицето е напълно окосмено. През следващите 300 години са наблюдавани около 50 случая на синдрома на върколака. Ученият Рудолф Вирхов описва форма на хипертрихоза придружена от хиперплазия на венците през 1873 година.

Юлия Пастарана

Друг случай на заболяването е този на Юлия Пастрана (1834-1860), пътуваща на територията на Съединените щати като "цирков изрод". Наричана е още "брадатата дама" и е уловила вниманието на много художници. Тя е изобразявана с тъмни косми, разпределени еднакво по цялата повърхност на тялото (дори и на дланите на ръцете). Първоначално се смятало, че жената има вродена hypertrichosis lanuginosa, но това не се потвърждава до нейната смърт.

Супатра СасупанСупатра Сасупан, родена 05.08.2000 година в Тайланд също е диагностицирана с хипертрихоза. Момиченцето е обявено за най-космато в света от книгата за рекорди "Гинес".

Косматото семейството на БирмаПример за рекорд в историята, касаещ синдрома на върколака hypertrichosis lanuginosa е т.нар. космато семейство от Бирма. В него четири поколения заболяването е активно.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Hypertrichosis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаАлтернативна медицинаНовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлПсихологияКлинични пътекиОрганизацииЗдравни съветиСнимкиЛеченияРецептиКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография