Начало История на медицината Хипократова теория за образуването на бъбречни камъни

Хипократова теория за образуването на бъбречни камъни

От -337г.

Хипократова теория за образуването на бъбречни камъни - изображение

Хипократовата концепция за камъните в бъбреците и пикочния мехур е базирана на детайлно клинично наблюдение и уроскопски изследвания. Възможните причини за генезиса на  камъните ("Lithos" е гръцката дума за камък), са описани в няколко трактати, съхранявани на в библиотеката, известна като "Хипократов корпус" на остров Кос. Най-голяма част от тях са писани около 337 г. пр.Хр.

Според Хипократ присъствието на пясъчна утайка или камъни в урината означава, че първоначално в някой участъци от бъбреците или пикочния мехур са попаднали песъкливи материи, които впоследствие започвали да нарастват. Образуваните камъни притискали кръвоносните съдове и възпрепятствали оттичането на урината към пикочния мехур (тази информация е поместена в Хипократовия трактат "За природата на човека").    

Един от популярните трактати на Хипократ, който се занимава с епидемиологията и хигиената носи заглавието: "За въздуха, водата и местностите". Той описва качествата на водите, които се считат за отговорни за образуването на камъни. Питейната вода, събрана от различни източници, може да бъде опасна за хората с бъбречно-каменна болест. Това е така, защото, когато два вида води се смесят, те започват да се "конкурират" помежду си, при което се образува утайка. Утайката, от своя страна се натрупва в бъбреците и причинява описаните по-горе проблеми.

Текстовете на Хипократ предлагат изобилие от клинични наблюдения: "Ако пикочния мехур се възпалява и не позволява на урината да премине към най-тясната му част, течността започва да се задържа. От натрупаните песъчинки започва да се образува колекция от камъни, които пречат на урината да преминава свободно. Този процес е съпроводен от остра болка".

Споменава се за бъбречно-каменната болест в детска възраст. Наблюденията на Хипократ са забележителни, тъй като медикът е направил разграничение при проблемите поради анатомичните различия на уретрата при момичетата и момичетата.

Медикът е споменал, че момичетата са по-малко податливи на това заболяване, защото уретрата при тях е по-къса и широка. При момчетата, тя не е права и е доста по-тясна. Освен това, по думите на Хипократ: "момичетата пият повече вода от момчетата" (заключението е направено в "За въздуха, водата и местностите").

Древногръцкият медик твърдял, че възрастта на пациента играе основна роля при образуването на камъни: "утаяването при уриниране е по-често при децата". Това е така, защото те са с по-висока телесна температура ("Епидемии", част 3 и 7).

За лечението на литиазата, Хипократ препоръчвал прием на течности и вино, смесено с много вода или лекарства: "С даването на лекарство на пациентите, камъните в бъбреците им се задвижват в уретрата и преминават извън тялото с урината". ("За болестите").

Статията е част от историята на:

4.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://brazjurol.com.br/january_february_2015/Poulakou-Rebelakou_26_29.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛичностиГеографияЛайфстайлКомпании и организацииНаправления в медицинатаОткритияСнимкиВидеоНовиниПроизводителиЗдравни съветиРецептиСоциални грижиАлт. медицинаТестовеСпортКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииОбразованиеБотаникаЛечения