Начало История на медицината Хипократови уроскопски наблюдения

Хипократови уроскопски наблюдения

От -337г.

Хипократови уроскопски наблюдения - изображение

Работата в Хипократовия корпус допринесла в голяма степен за бързото развитие на уроскопските наблюдения. Изследванията, които се провеждали на остров Кос, посветени на урологията, отразявали не само как функционира отделителната система, но и организмът като цяло.

Хипократ изучавал с интерес как протичали острите заболявания и как отделните им етапи се отразявали върху процесите на уринообразуване. По време на наблюденията си, медикът е съсредоточавал вниманието си върху появата на някои промени в урината. Например, според Хипократ, появата на безцветна урина, е лош знак, който се проявявал особено често при пациенти с болест на мозъка (това твърдение фигурира в Хипократовите "Афоризми"). Намалената способност на организма да отделя концентрирана урина, може да е признак на хронична бъбречна недостатъчност или безвкусен диабет (последният не е бил известен на древногръцките медици, живели през 5 век пр.н.е.).

Внезапната поява на кръв в урината според Хипократ показва, че малък бъбречен кръвоносен съд се е спукал (Афоризми IV, 78). Това може да е признак и на некротизиращ бъбречен папилит, който е причинен от исхемична некроза.

Мехурчетата, които се появявали по повърхността на урината показвали наличието на заболяване на бъбреците и продължително боледуване (Афоризми VII, 34). Въздушните балончета по повърхността на урината може да са признак на хронична възпалителна активност в гломерулите (хроничен гломерулонефрит).

Урологичните знания на лекарите от Хипократовия корпус били доста задълбочени. В "Афоризмите" на Хипократ (голяма част от тях са писани около 337 година пр. Хр.) са обобщили голяма част от това, което и днес е от значение за съвременната урология. В действителност, от общо 420 Хипократови афоризми, около 30 пряко касаят урологичната специалност.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://brazjurol.com.br/january_february_2015/Poulakou-Rebelakou_26_29.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛичностиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияНормативни актовеСпециалистиСнимкиВидеоАлт. медицинаНовиниИзследванияЗдравни съветиОрганизацииКлинични пътекиРецептиТестовеСпортЗаведенияСоциални грижиОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения