Начало История на медицината Холерна епидемия в Хамбург

Холерна епидемия в Хамбург

От 1892г.

Холерна епидемия в Хамбург - изображение

Бързото нарастване на населението на Хамбург в края на 19-ти век кара общинските власти да се сблъскат с широк кръг от проблеми, от които общественото здраве се превръща в основен приоритет. Голямата холерна епидемия в Германия през 1892 г. бива причинена от замърсена питейна вода. Драматичната ситуация на здравната криза се приема изключително зле от обществото, а повече от половината от заразените с опасната болест германци умират.

Холерата, бушуваща най-вече в пристанищните градове в продължение на десет седмици донася небивал застой на търговията. Епидемиите от инфекциозни болести, каквато е и холерата засягат често големите германски градове през 19 век. Опасното заболяване се разпространява и по други части на Стария континент, оказвайки пагубен ефект на развитието на търговията и търговските пътища. Въпреки това, тежките епидемии довеждат до задълбочаване на сътрудничеството между отделните държавни и научни институции, за да се подобри обществената хигиена в градовете.

Робърт Кох, който открива холерния патоген, бива призован да се консултира със свои колеги от Хамбург относно естеството на холерната епидемия. Медикът е ужасен от състоянието на обществената хигиена, особено в бедните квартали на града. Епидемията от холера в Хамбург довежда до изграждането на първата инсталация за изгаряне на отпадъците, нова канализация и филтрираща инсталация за питейната вода.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

s.ghi-dc.org/sub_image.cfm?image_id=1608

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияЛюбопитноНовиниНормативни актовеАлт. медицинаЗдравни съветиКлинични пътекиИзследванияБотаникаОрганизацииЛайфстайлМикробиологияПсихологияДиетиСпециалистиСнимкиХранене при...ИнтервютаСоциални грижиТестовеЗаведенияАнкети