Начало История на медицината Явне - древноеврейският град, в който наркотиците са част от културата

Явне - древноеврейският град, в който наркотиците са част от културата

От -3000г. до -3000г.

Явне - древноеврейският град, в който наркотиците са част от културата - изображение

В миналото хората са имали много по-слабо развита представа за заобикалящия ни свят. Днес ние знаем, че светкавиците са явление, свързано със статичното електричество и триенето на облаците, но само до преди няколкостотин години мълниите са просто „небесен огън“. Именно затова много от необяснимите природни закономерности и особености стават част от религията на наблюдаващото ги племе.

В Близкия изток в продължение на хиляди години няколко психоактивни билки „се радват“ на божествен статус, тъй като при консумация взаимодействат с мозъка и карат човек да халюцинира. В наши дни всеки образован човек знае, че това се държи на химичните съединения във въпросните растения. Преди 3 000 години обаче наркотичните свойства се възприемат като свръхестествени.

Учените от университета Йоханес Гутенберг в град Майнц от години участват в разкопките на древноеврейския град Явне. През 2015-та те успяват да възстановят напълно химичния състав на ритуална течност, съхранявана в един от храмовете на града. Оказва се, че през второто хилядолетие преди Христа предците на юдеите използват наркотичната билка черна попадийка в церемониите си.

Черната попадийка е тревисто растение, което е разпространено из цялото Източно Средиземноморие. Още от зората на цивилизациите то е консумирано по време на някои ритуали, тъй като има халюциногенен ефект върху човешкия мозък. Различните сортове варират в химичния си състав. Някои видове причиняват главозамайване и гадене, други предизвикват халюцинации и дори чувство за летене.

Според професор Волфганг Цвикел, който завежда разкопките в древноеврейския град, при изследването на малък храм-яма от второто хилядолетие преди Христа, археолозите се натъкват на културен пласт, който съдържа множество запазени ритуални съдове. Той подчертава, че откритите следи от психоактивното вещество са само върхът на айсберга, тъй като досега са разучени едва четири квадратни метра от обекта и още с първите копки излизат уникални за региона находки.

Черна попадийка

В малката яма, изследвана от археолозите в продължение на 13 години, са намерени стотици ритуални предмети, повечето от които са с неясно приложение. Множество от артефактите представляват керамични или каменни купи. Именно от тяхната повърхност са извлечени молекулите от активните вещества на черната попадийка. Според анализа маслото от билката е примесено със зехтин, който или служи за разреждане на концентрата, или спомага за неговото поглъщане.

Според израелския учен Девори Намдар употребата на халюциногенни билки през Желязната епоха е обичайна практика. Тя твърди, че откритото в Явне вещество най-вероятно е пристигнало в региона чрез пустинните номадски племена. Академикът споменава, че растението и до днес се използва за изготвянето на „магически“ отвари от някои бедуини.

Самият град Явне е селище, просъществувало в продължение на стотици години. Намира се в централен Израел и се смята, че е основано от предците на юдеите. В близост до ритуалната яма се намират множество други руини на жилищни сгради, укрепления и административни постройки. За съжаление учените още не могат да отговорят на въпроса дали черната попадийка се е използвала като метод за контакт с божествени сили, за групови халюцинации по време на обред или като обезболяващ медикамент. Всички теории са възможни и възникнали на базата на сходни открития.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.ancient-origins.net

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияЛюбопитноБотаникаЛеченияАлт. медицинаЗдравни съвети