Начало История на медицината "Трактат за болестите при новородените и кърменето" на Шарл-Мишел Билярд – важен за развитието на неонаталната медицина научен труд

"Трактат за болестите при новородените и кърменето" на Шарл-Мишел Билярд – важен за развитието на неонаталната медицина научен труд

От 1826г. до 1828г.

"Трактат за болестите при новородените и кърменето" на Шарл-Мишел Билярд – важен за развитието на неонаталната медицина научен труд  - изображение

Шарл-Мишел Билярд е известен френски лекар от миналото, който се смята за пионер в поставянето на основите на неонаталната медицина в Европа.

Мъжът бил роден в края на 18-ти век, той получил медицинско образование първо в Анже, а по-късно (между 1824г. и 1828г) – и в Париж. Интересното е, че именно през разглеждания период Билярд живеел в изключителна бедност, а, за да се издържа, пишел статии в медицински журнали и превеждал текстове от английски, италиански и немски език (които езици владеел на завидно ниво).

През 1828-ма, в годината, в която се сдобил с титлата доктор на медицинските науки, Шарл-Мишел публикувал и най-големия си научен шедьовър – обширния си трактат върху болестите при новородените "Traité des maladies des enfants nouveau-nés et à la mamelle". Съвсем заслужено, въпросният документ се превърнал в ценен източник на знания, свързани с грижата за децата в първите месеци след раждането им. Всъщност, книгата на французина е първото систематизирано четиво, касаещо развитието на новородените в клинично и патологично отношение.

Индиректно, Билярд дори се занимал и с вътреутробното съществуване на мъниците, коментирайки факта, че още преди да се появи на бял свят, човек унаследява или развива сам различни болести и физиологични нарушения, които впоследствие го "преследват" и през съзнателния му живот.

Преди да напише тракта си, докторът натрупал сериозен професионален опит и наблюдения, докато през 1826г. работел в парижки хоспис за намерени деца. По време на тази година стаж в лечебното заведение 5392 мъници били приети, като 1404 от тях не успели да се преборят за живота си. Французинът извършил куп аутопсии на починалите и успял да идентифицира много от заболяванията (както и да сравни симптомите на различни състояния), които покосили младите им животи. Медикът често се възмущавал и обвинявал майките, че от прекалена нежност и погълнати от страданието си, не позволяват телата на отрочетата им да бъдат прегледани след смъртта им, което възпрепятствало развитието на детската патология. Шарл-Мишел дори успял да изчисли средностатистическото тегло, с което се раждали бебетата по онова време във Франция – около 2кг и половина.

В крайна сметка, трудът на французина представлява уникално и много интересно четиво за всички (разбира се, най-вече – специалисти), които искат да "напреднат" в изучването на неонаталната медицина. А ако беше живял повече, Шарл-Мишел Билярд със сигурност е щял да остави богато научно наследство. За съжаление, той умира едва на 32 години от туберкулоза.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1590199/?page=1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСпециалистиНормативни актовеОрганизацииСнимкиВидеоДиетиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияИзследванияТестовеАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи