Начало История на медицината 10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 2

10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 2

10-те най-зловещи заболявания на планетата – част 2 - изображение

Хора дървета, зомбита и върколаци… вероятно тези неща ви звучат като научна фантастика, но всъщност зад тези нарицателни за "чудовища" стоят много рядко срещани заболявания. Вижте кои са 10-те най-необичайни и дори зловещи медицински състояния, известни на науката.

Елефантиазис или още слонска болест

Слонска болест

Слонската болест представлява обструкция на лимфните съдове, което причинява огромно подуване на кожата и тъканите на краката или тестисите. Това обезобразяващо състояние може да възникне само за няколко дни след ухапване от комар, преносител на паразита причинител. Над 40 милиона хора по света страдат от това заболяване.

Съществуват медикаменти, които могат да убиват паразита, но ранната намеса дава най-добри резултати. Съществува и хирургичен метод, който се прилага в случаите, когато елефантиазата е засегнала тестисите.

Хипертрихоза или синдромът на върколака

Хипертрихоза

Много жени скубят с пинсета косъмчетата на веждите си, за да ги оформят, но онези от тях, които страдат от хипертрихоза имат аномално космено покритие по цялото тяло. Лицата им могат да бъдат изцяло покрити с дълги косми, поради което състоянието се нарича още синдрома на върколака.

Хипертрихозата може да е наследствена или придобита. Онези, които са родени с това състояние, може да страдат от няколко известни генетични мутации. Някои от хората придобиват заболяването по-късно като страничен ефект на различни лечения против оплешивяване (внимавайте какво си пожелавате…), въпреки че при някои редки случаи не съществува никаква очевидна причина за появата му. Опциите за лечение включват традиционните методи за премахване на космите по тялото, въпреки че дори кола маската и лазерната епилация не дават дълготрайни резултати.

Водна уртикария, водна треска или водна алергия

Водна треска

Тъй като по-голямата част от тялото ни е съставена от вода, изглежда твърде странно подобна алергия въобще да съществува. Въпреки това, фактите са си факти. Въпреки че състоянието не е истинска алергия, тъй като не предизвиква хистаминова реакция в организма, има хора които получават тежки обриви и подутини дори след няколко минути под или във вода.

Състоянието се среща изключително рядко и причинителят му не е добре изследван. Някои учени смятат, че причината не се крие в самата вода, а в определени химикали или замърсители във водата. Въпреки това дори пречистената вода причинява остра реакция при някои от засегнатите индивиди. Най-често предписваното решение е капсаицинът, който облекчава болката.

Синдромът на извънземната ръка

Синдромът на извънземната ръка

Фразата "дясната ръка не трябва да знае какво прави лявата" трябва да се разглежда в буквален смисъл при някои хора. Състоянието представлява ръка "бунтовник", която се движи и действа самостоятелно, хваща предмети или просто не се подчинява на волята на човек.

Понякога неспособността за контрол на действията на едната ръка е страничен ефект при някои мозъчни травми или хирургичното прекъсване на мазолестото тяло в мозъка. Не съществува лек за това заболяване, въпреки че симптомите могат да се смекчат като просто се опитвате да държите ръката си постоянно заета.

Синдромът на чуждестранния акцент

Синдромът на чуждестранния акцент

Акцентът разкрива много информация за мястото откъдето е родом даден човек и почти всеки някога се е пробвал да говори с акцент, различен от вродения му. Въпреки това някои хора развиват състояние, което ги кара неконтролируемо да говорят с чуждестранен акцент, дори ако никога не са били в тази област преди това. Често засегнатият човек използва няколко различни акцента едновременно или дори ги смесва.

Това рядко състояние обикновено възниква като страничен ефект след удар или мозъчна травма. Засегнатият човек не само променя тона на гласа си, но също така изменя положението на езика си по време на говорене. Единственото лечение на това състояние е посещението на логопед, за да се стимулира мозъка да се върне към стария начин на говорене.

Към първа част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/10-strangest-known-medical-conditions/ 

снимки: mindsofmalady.com; mensxp.com; mentalfloss.com; cnn.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияОрганизацииЛюбопитноЛеченияЗаведенияНовиниБотаникаДиетиСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияНормативни актовеИнтервютаХранене при...Социални грижиКлинични пътекиПатологияСпециалистиИзследванияАнкетиСпортТестовеАлт. медицинаОбразование