Начало История на медицината 8 факта за една от най-важните ваксини в света – тази против детски паралич

8 факта за една от най-важните ваксини в света – тази против детски паралич

От 1953г. до 1962г.

8 факта за една от най-важните ваксини в света – тази против детски паралич - изображение

През 1953 г. вирусологът Джонас Солк обявява разработването на първата в света безопасна и ефективна ваксина против полиомиелит (детски паралич). Научете 8 интригуващи факта за ваксината, която почти изкоренява едно от най-страховитите заболявания на XX век.

Въпреки че полиомиелитът е най-плашещото заболяване на XX век, то не е най-смъртоносното

"Полиомиелитът никога не е бушуващата епидемия, представяна в медиите, дори в пика си през 40-те и 50-те години," пише Дейвид М. Ошински в своята книга, спечелила Пулицър:  "Полиомиелитът: една американска история". През тези десетилетия при пътни инциденти умират 10 пъти повече деца, а 3 пъти повече от рак. Ошински отбелязва, че полиомиелитът подхранва подобен страх, защото покосява без предупреждение и учените не са сигурни как точно се предава от човек на човек. В годините  след Втората световна война проучванията показват, че американците се страхуват повече само от ядрена война.  

Франклин Д. РузвелтРолята на американския президент Франклин Д. Рузвелт при разработването на ваксината

През 1921 г., година след номинирането си от партията на Демократите за вицепрезидент, изгряващата политическа звезда Рузвелт се заразява с полиомиелит, докато си почива в лятната си вила на остров Кампобело. Вследствие на заболяването и двата крака на бъдещия президент остават парализирани. През 1938 г., 5 години след като влиза в Белия дом, Рузвелт помага за създаването на Националната фондация за детска парализа, по-късно прекръстена на Фондация March of Dimes, която се превръща в главен спонсор на клиничните опити с ваксината на Солк. Използвайки плакати с деца и съзвездие от звезди от Елвис до Мики Маус, организацията, управлявана от бившия правен партньор на Рузвелт от Уол стрийт, Базил О'Конър, набира повече от 20 милиона годишно до края на 40-те години.  

Солк се противопоставя на преобладаващата в научните среди ортодоксална мисъл при разработването на ваксината

Въпреки че повечето учени вярват, че ефективните ваксини могат да се създадат от живи вируси, Солк разработва ваксина с "мъртъв вирус" като отглежда вируса и след това го деактивира, добавяйки формалдехид, за да не може повече да се възпроизвежда. Инжектирайки доброкачествени щамове в кръвоносния поток, ваксината подлъгва имунната система да произведе защитни антитела, без необходимостта за вкарване на отслабена форма на вируса в здрави пациенти. Много учени като поляка вирусолог Албърт Сабин, който разработва перорална "жива" ваксина против заболяването, определя подхода на Солк като опасен. Сабин дори го нарича "кухненски химик". О'Конър е нетърпелив относно отнемащия време процес по разработването на жива ваксина и влага целия капитал на March of Dime в изследванията на Солк.

Джонас СолкСолк тества ваксината върху себе си и семейството си

След успешното ваксиниране на хиляди маймуни, Солк предприема рискованата крачка да тества ваксината върху хора – това се случва през 1952 г. Освен прилагането на ваксината на деца от два детски дома в Питсбърг, Солк инжектира себе си, жена си и трите си деца в кухнята, след като преварява иглите и спринцовките на печката си. Солк обявява успех при първите тестове с хора по националното радио на 26 март 1953 г.

Клиничните тестове на ваксината са най-големия обществен здравен експеримент в американската история

На 26 април 1954 г. 6-годишният Ранди Кер е инжектиран с ваксината на Солк в Малкийн, Вирджиния. До края на юни безпрецедентните 1.8 милиона хора, включително хиляди ученици, се присъединяват към него като "пионери". За първи път учените използват двойният сляп експеримент, днес стандартен, при който нито пациентът, нито прилагащият знае дали слага ваксина или плацебо. Въпреки че никой не е убеден, че ваксината е напълно безопасна – всъщност Сабин дори твърди, че предизвиква повече случаи на полиомиелит, отколкото предотвратява – не липсват доброволци.

Елвис ПреслиСолк не патентова ваксината

На 12 април 1955 г., ден след като Солк обявява ваксината за "безопасна, ефективна и надеждна", легендарният новинар от CBS Едуард Р. Мороу взима интервю от създателя й и го пита кой притежава патента. "Е, бих казал хората."И той е напълно прав, защото разработването й и клиничните тестове са спонсорирани от даренията на хиляди хора чрез фондацията March of the Dimes. "Няма патент. Можете ли да патентовате слънцето?" Адвокатите на фондацията проучват възможността за патентоване на ваксината, но не предприемат действия, отчасти заради нежеланието на Солк.

Въпреки че една партида от ваксината на Солк убива 11 човека, американците продължават да ваксинират децата си

Само няколко седмици, след като ваксината е определена като безопасна, повече от 200 деца се заразяват с детски паралич, като случаите се проследяват до няколко лоши партиди с жив щам на вируса, произведени от лабораториите Кътър в Бъркли, Калифорния. Повечето от тях получават тежка парализа, а 11 деца дори умират. В желанието си да пуснат колкото е възможно по-бързо ваксината на пазара, федералното правителство занемарява мониторинга на основните фармацевтични компании, сключили договор с March of Dimes, да произведат 9 милиона дози от ваксината за 1955 г. Въпреки че генералният хирург на САЩ заповядва всички ваксинации временно да спрат, американците продължават да ваксинират себе си и децата си. Като изключим "инцидента Кътър", в САЩ не е регистриран друг случай на заразяване с полиомиелит чрез ваксината на Солк.

Алберт СабинСъперническа ваксина заменя ваксината на Солк през 60-те години

След като пероралната ваксина на Сабин най-сетне става достъпна през 1962 г., тя бързо заменя инжектиращата се ваксина на Солк, тъй като производството й е по-евтино и по-лесно се прилага. Въпреки това, благодарение на двете ваксини заболяването е почти изцяло изкоренено от планетата. Според Световната здравна организация (СЗО) през 2013 г. са регистрирани само 416 случая, като повечето от тях са в азиатски и африкански страни. Тъй като ваксината на Сабин, която е с жив щам, става причина за около 10 случая на полиомиелит годишно, тя се възприема като последното препятствие за пълното изкореняване на заболяването. Поради тази причина СЗО призовава страните, в които вече няма детски паралич, да се върнат към ваксината на Солк. 

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.history.com/news/8-things-you-may-not-know-about-jonas-salk-and-the-polio-vaccine

снимки: history.com; wikimedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияСнимкиНовиниВидеоСоциални грижиМикробиологияЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестове