Начало История на медицината Ан Лоумън – жената, извършвала опасни аборти в САЩ

Ан Лоумън – жената, извършвала опасни аборти в САЩ

От 1836г.

Ан Лоумън – жената, извършвала опасни аборти в САЩ - изображение

През 19-ти век жена на име Ан Лоумън, позната още като Мадам Рестъл, представяла себе си за медицинско лице и станала изключително известна с извършването на аборти в САЩ.

Лоумън била родена в английското графство Глостършър в работническо семейство. Когато била само на шестнайсет години, момичето се омъжило и заедно със съпруга си заминало за Страната на неограничените възможности. За лоша съдба, много скоро след пристигането на задругата на американска земя, мъжът й се разболял от жълта треска и починал. Буквално намираща се на ръба на оцеляването, за да преживява, Ан започнала работа като шивачка. Животът й изглеждал труден и необещаващ, но много скоро късметът й провървял. През 1836-та Ан се омъжила повторно за успешния  бизнесмен Чарлз Лоумън – собственик на печатна медия с противоречива репутация. Чарлз пък имал брат, който работил в аптека. Така, в партньорство с новия си съпруг и с шурея си, британката започнала собствен бизнес с противозачатъчни медикаменти, като за целта още тогава се сдобила с подходящ псевдоним - Мадам Рестъл.

Търговското й начинание се основавало на съвсем проста стратегия. Рестъл продавала хапчета (изпращани на клиентите по пощата), произведени на базата на силен опиум, както и билки, употребявани преди всичко за справяне с болезнена менструация и други женски проблеми. Върху етикетите на въпросните медикаменти се четяло ясно предупреждението те да не се използват при бременност, тъй като могат да предизвикат нежелан аборт. Неочаквано или не, бизнесът й потръгнал светкавично бързо и донесъл на Лоумън завидни доходи и популярност. Лековете й се продавали в Бостън, във Филаделфия и в Провидънс. Като вип персона, Мадам Рестъл била категорична любимка на американската преса – журналистите я преследвали на светски събития, коментирали гардероба й, копринените й ръкавици, огромните й шапки и впечатляващото й по размери и по пищност имение.

Накратко казано, много скоро дамата получила възможността да разшири дейността си. В случай, че хапчетата й не оказвали желания ефект, Ан започнала да извършва различни "медицински" процедури – най-често аборти, за които взимала от 20 до 100 долара, зависимост от финансовите възможности на своите клиентки. Първоначално, в кабинета й идвали най-вече бедни бременни момичета, които търсили помощ от ситуацията и убежище. Впоследствие, от "специалните" услуги на британката започнали да се ползват и дами от висшата класа. Наред със славата, Мадам Рестъл започнала да си печели и голям брой противници, които откровено я нападали заради делата й. Тези хора често били религиозни персони, които смятали аборта за грях, а извършващите го – за грешници. Един от тях – Антъни Камсток, успял по хитър начин да разобличи Ан Лоумън и да я изпрати за няколко години в затвор, независимо от факта, че по онова време в САЩ липсвал строго установен закон срещу абортите.След като била пусната на свобода, в периода между 1839-та до 1877-ма англичанката била арестувана многократно, в резултат на различни сигнали, и държана в затвор с месеци. Слуховете говорили, че между къщата й и река Хъдсън, тя разполагала с частно гробище, в което били погребвани телата на бебетата. Никой не знае със сигурност, но се приема, че жената успяла да се спаси от сериозно наказание само защото някои от пациентките й се оказали любовници, дъщери и съпруги на влиятелни и заможни мъже.

Любопитното е, че по време на цялата си "кариера", Мадам Рестъл била страстно отдадена на идеята, че помага на жените и се грижи за репродуктивното им здраве. В интерес на историческата достоверност, не били открити доказателства по време на извършваните от нея интервенции да са били регистрирани смъртни случаи. Нещо повече, според различни свидетелства, тя била истински професионалист, който се отнасял с уважение към пациентите си и наистина показвал загриженост към тяхното здравословно положение.

Страхувайки се, че срамът от съдебните процеси може да засегне членовете на семейството й, на шейсет и шест години, след близо 40-годишна практика, британката решила сама да сложи край на живота си – прерязала си гърлото в банята на къщата си.

Парадоксално или не, смъртта й не сложила край на извършването на опасни аборти в САЩ, нито на борбата срещу осъществяването им. Така или иначе, името на Ан Лоумън останало в историята на шарлатаните в медицината.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyandwomen.com/2013/11/the-wickedest-woman-of-new-york-my.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина