Начало История на медицината "The Boke of Children": първата педиатрична книга в Англия

"The Boke of Children": първата педиатрична книга в Англия

От 1544г. до 1559г.

"The Boke of Children": първата педиатрична книга в Англия  - изображение

През далечната 1544-та в Англия била публикувана първата медицинска книга на педиатрична тематика. Тя се смята и за една от най-ранните печатни английски творби. Нейният автор - британският лекар Томас Фейър, бил също и адвокат по образование. Любопитното е, че специалистът получил своята диплома по медицина чак през 1559-та – след двадесетгодишно практикуване на професията.  

По своята същност, "The Boke of Children" представлява трактат, който включва на страниците си и средновековната медицинската поема "The Regimen Sanitatis", преведена от френски на английски език от Томас. Въпросната поема давала полезни здравни съвети, описани в лесна за запомняне литературна форма и определено е уникално произведение. Твърди се, че то било създадено в медицинската школа Салерно.

Що се отнася до педиатричната книга на британския лекар, тя била преиздадена най-малко седем пъти. В нея авторът описва и разглежда в детайли цели 40 детски болести заедно с различните методи за тяхното третиране, межди които изпотяването на главата, парализата, дребната шарка, кървенето на венците и много други.

Томас Фейър препоръчвал редовното измиване на малчуганите с отвара от лайка и обтриването на тялото им след баня с масло от роза, прясно масло в комбинация с ечемичено брашно и мед.

В заключение можем да кажем, че "The Boke of Children" със сигурност е медицинско четиво, което събирало в себе си важни познания върху педиатричната наука. Смята се, че именно в нея за пръв път били разгледани случаи на ревматични болести при деца.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.faqs.org/childhood/Pa-Re/Pediatrics.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаНовиниИсторияСпециалистиСпортСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииЗаведенияНормативни актове