Начало История на медицината "Traitе des maladies des enfants" – важен трактат за детските болести от Жан Астрюк

"Traitе des maladies des enfants" – важен трактат за детските болести от Жан Астрюк

От 1746г. до 1766г.

"Traitе des maladies des enfants" – важен трактат за детските болести от Жан Астрюк - изображение

Французинът Жан Астрюк (1684г. - 1766г.) бил един от обещаващите медицинските специалисти на 18-ти век, който, наред с проучванията си върху болестите при възрастните, отделил немалко внимание и на детските здравословни проблеми. Във връзка с последната тема, през 1746-ма Астрюк публикувал обширен трактат, който бил наречен "Traité des maladies des enfants".

Определено може да се каже, че споменатата научна разработка дава ясна представа за развитието на педиатричната наука във Франция през разглеждания период.

На първо място в трактата си френският специалист изложил вижданията и професионалната си представа за раждането и за последвалите грижи за новородените. Астрюк коментирал тогавашните методи за повиване и осъществяването на превантивни мерки срещу употребата на лявата ръка като доминираща – тенденция, наблюдавана в ранна детска възраст при някои хлапета. Жан изказал положително становище по отношение ползването на услугите на дойка, в случаите, когато кърменето било невъзможна мисия за майките, и обсъдил времето, подходящо за отбиване на кърмачетата.

По-същественото обаче е, че в "Traité des maladies des enfants" лекарят разгледал подробно проявленията на общо двадесет и осем детски заболявания, започвайки със специфични кожни състояния, последвани от редица дентални проблеми при най-малките (най-вече – никненето на зъбките), нарушения в областта на главата, на гърдите, на стомаха и като цяло - на вътрешните органи. Докторът предложил възможни методи за лечение на всеки проблем, описал детайлирано симптомите, дори предоставил кратка история на различните болести.

Като цяло, Жан Астрюк бил привърженик на т. нар. хуморална терапия, но в интерпретацията на различните диагнози разчитал много и на нововъведенията в медицината.

В крайна сметка, трактатът безспорно е интересно медицинско четиво, което би представлявало особен интерес за медицинските историци, а и за обикновените хора.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1139119/?page=1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиНовиниСпортСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииЗаведения