Начало История на медицината "Zonweiss": първата паста за зъби на "Джонсън и Джонсън", предлагана в тубичка

"Zonweiss": първата паста за зъби на "Джонсън и Джонсън", предлагана в тубичка

От 1887г.

"Zonweiss": първата паста за зъби на "Джонсън и Джонсън", предлагана в тубичка  - изображение

През 1887-та, само година след старта си, американската компания "Джонсън и Джонсън" ("Johnson & Johnson") пуснала на пазара първия си продукт, предназначен за масова употреба – крем за зъби, наречен "Zonweiss" (който по текстура и изпълнение на практика представлявал сегашната паста).

Любопитното е, че до разглеждания период повечето подобни почистващи препарати се предлагали под формата на пудри, които, да си го кажем направо, не били съвсем удобни за употреба, а измиването с тях било истинско предизвикателство. За сравнение, "Zonweiss" бил много по-лесен за използване и по-икономичен. Той се продавал в кобалтово-синьо стъклено бурканче и вървял в комплект с миниатюрна лъжичка,  с помощта на която пастата можела да се нанася върху четката. По този начин се осигурявала и достатъчно стерилност при извършване на процедурата.

През 1889г., виждайки сериозен бизнес потенциал в продукта, създателите на "Johnson & Johnson" решили да направят крачка към неговата иновация и започнали да произвеждат "Zonweiss" в метални сгъваеми тубички – доста подобни на тези, които ползваме днес в собствените си домакинства.

За да бъдем исторически коректни, трябва да кажем, че идеята за въпросните тубички била патентована за пръв път във Великобритания и в САЩ още през 1841-ва. Първоначално, същите били използвани за съхранение на боите на художниците, които трябвало да ги разнасят, в търсене на подходящи пейзажи и локации за рисуване. Новатори по душа, братята Джонсън решили да приложат хрумването и към своя нов продукт, като по този начин те искали да го направят подходящ и за пътешественици.

Малко предприятие в Ню Ню Брънзуик (Ню Джърси) се заело с отговорната задача да снабдява "Johnson & Johnson" с тубички и "колелото на успеха" за организацията отново се завъртяло с пълна сила.

През 1921г. един от братята Джонсън – Джеймс, измислил нов дизайн на капачката. Той й добавил специален връх, с помощта на който отварянето на пастата се улеснявало на макс. На следващата година "Джонсън и Джонсън" патентовали въпросния дизайн, а днес много тубички могат да се похвалят с него.

Ето така американският бранд си спечелил първенството в още една област, революционизирайки продуктите за дентална хигиена.

 

Снимки: Kilmer House

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kilmerhouse.com/2012/05/zonweiss-the-first-toothpaste-in-a-tube/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛечения