Начало История на медицината Пол Янсен: един от най-забележителните учени на "Джонсън и Джонсън"

Пол Янсен: един от най-забележителните учени на "Джонсън и Джонсън"

От 1926г.

Пол Янсен: един от най-забележителните учени на "Джонсън и Джонсън"  - изображение

С основание може да се твърди, че белгийският фармацевт д-р Пол Янсен е един от най-запомнящите се професионални кадри на американската организация "Джонсън и Джонсън". И не само. Янсен е световнопризнат учен, откривател на нови лекарства, чиято работа допринесла за категоричната промяна на посоката в методите за разработка на медикаменти през 20-ти век.

Малко биография

Д-р Пол, както го наричали, бил роден на 12 септември 1926г. в Тьорнхаут, град, намиращ се в северна Белгия. Баща му, д-р Констант Янсен, бил семеен лекар, който в определен период от професионалния си път започнал да внася в страната и да разпространява продукти на унгарската фармацевтична компания "Gedeon Richter".

До 1938-ма бизнесът се разраснал дотолкова, че д-р Янсен-старши се отказал от медицинската си практика и се посветил изцяло на споменатата по-горе дейност. Синът на Констант бил нетърпелив да тръгне по стъпките на баща си, но, вместо това, решил да направи нещо по-смело: да създаде собствена научна лаборатория. Съвсем скоро станало ясно, че младият Пол Янсен безспорно е упорит и може да се похвали с иновативно за времето си мислене.

През 1989г., връщайки се към спомена за своето решение, докторът споделил: "В онези дни хрумването да основа изследователска лаборатория беше наистина забавна идея. Всъщност, всеки я смяташе за глупава, а аз бях само на 26 години. Казваха ми, че наистина не знам за какво говоря." ("Breakthrough, The Discovery of Modern Medicines at Janssen", Harry Schwartz, 1989).

В бъдещ план обаче, белгиецът бързо показал, че много добре съзнава за какво иде реч. Още докато бил студент по медицина, Янсен имал ясна визия за това, че именно иновациите в химията като научна дисциплина ще изиграят важна роля в развитието на медицината.  

По същото време голяма част от произвежданите лекарства представлявали по своето съдържание комбинация от вече съществуващи химични съставки. Пол, от своя страна, си давал сметка, че бъдещето на фармацевтичната наука се крие в разработката на оригинални, нови, вещества и решил, че ще прави точно такива. На собствен терен, естествено.

Още като студент, Янсен достигнал до заключението, че би трябвало да има пряка връзка между химичната структура на субстанциите и тяхното фармакологично действие. Това схващане предопределило основната линия на проучванията, които компанията му щяла да провежда занапред, а именно - синтезиране на нови химични структури, с цел откриване на връзките между фармакологичното им устройство и тяхната активност.

През 1948г., когато бил само на 21, доктор Пол заминал за САЩ да се обучава в редица престижни университети там. Белгиецът посетил и няколко големи компании, за да види как се случват на практика проучванията в областта на фармакологията. През 1953г., след като най-накрая приключил с ученето и взел всички изпити с отлични оценки, специалистът решил, че е дошло най-подходящото време да отвори своята лаборатория. Тя била установена на третия етаж в сградата, в която се помещавала фирмата на баща му, в Тьорнхаут. Най-първите кадри на компанията били учени с различни възгледи и опит, поканени от различни краища на Европа. Доктор Пол търсел да открие в наеманите служители няколко основни и най-важни качества: желание за работа, любознателност и отворен ум към иновациите.

Още със старта си, лабораторията започнала да изпълнява главната си мисия – да синтезира нови вещества, които впоследствие щели да се използват за разработката на голям брой лекарствени средства. По-късно брандът прераснал в голяма компания, която била наречена "Janssen Pharmaceutica N.V". В хода на съществуването й, фармацевтът  и неговите колеги открили повече от 80 нови медикаменти, някои от които изиграли важна роля в лечението на редица заболявания.


На борда на "Джонсън и Джонсън"
 
Припомняме, че през 1961-ва "Janssen Pharmaceutica" била придобита от "Johnson & Johnson" и именно тогава доктор Пол станал част от екипа на фамилната американска компания. И експертът, и организацията споделяли общи ценности, така да се каже: разбрали се бързо.

През 1985г., под ръководството на Янсен, "Джонсън и Джонсън" отворила първата си компания в Китай. Сред колегите си, фармацевтът бил познат с две основни свои фрази, които обичал да повтаря често и които го описвали идеално:  


-    "Какво ново?" (Въпрос, задаван всеки ден към останалите учени в лабораториите на "Janssen Pharmaceutica N.V".)

-    "Пациентите чакат".


Докторът казвал още, че човешкият мозък е като парашут, който работи най-добре, когато е отворен.

В заключение можем да кажем, че д-р Пол Янсен безспорно бил уникална личност, с поглед в бъдещето на науката.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kilmerhouse.com/2015/09/dr-paul-janssen/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиСпециалисти