Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2)

От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2)

от 30 ное 2018г., обновено на 27 фев 2019г.
От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1813г. до 2008г.

В предишната статия ви разказахме какво са яли войниците през Новото време, когато пътуват с месеци из вражески земи или прекосяват безкрайните морета на Световния океан. И макар продуктите, които те консумират, да са хранителни, вкусът им е не особено приятен, а съставът им е беден на вещества. Всичко това се променя, когато през 19-ти век в Европа се изобретява един простичък, но изключително ефикасен метод за обработване на храна - консервирането.

Консервирането позволява на продуктите да останат свежи или поне годни за консумация в продължение на месеци. Именно затова тази технология навлиза много бързо сред готвачите, отговорни за приготвянето Осолено говеждо в консервана припаси за военните. Тъй като тези пакети с храна служат за изхранване на един човек за възможно най-дълъг период от време, най-популярните ястия, изпращани към фронта, стават осоленото говеждо и яхнията на фирма Маконочи (Maconochie).

Осоленото говеждо месо е основното ястие на британските войници в продължение на над 120 години. Причината за това е високата хранителна стойност на блюдото, както и неговата дълготрайност. По време на Първата световна война много войници оцеляват именно благодарение на тази консервирана храна. Един от последните живи през 21-ви век ветерани - Хари Пач - разказва своите спомени за ежедневието в окопите. Той споменава, че осоленото говеждо е безвкусно и дори може да има предизвикващ погнуса мирис, но на практика не се разваля и служи като жизнен запас по време на аварийни ситуации. По негови думи понякога снабдителните линии са бомбардирани от врага и по този начин предните редици остават без приток на продоволствия в продължение на седмици. В тези случаи добре познатата на войниците консерва с накълвано говеждо се превръща в единственото ястие за деня.

Другият най-разпространен хранителен продукт в британската армия през Великата война е яхнията на фирма Маконочи. Тя представлява консервирана гъста супа от ряпа, картофи, моркови и говеждо месо. Макар това ястие да се счита за малко по-добро от гореспоменатото блюдо, качеството на продуктите определено не е най-доброто на пазара. В книгата „Война на глада“ Матю Ричардсън описва яхнията Маконочи по следния начин:

яхнията на фирма Маконочи „Ако отворите консерва с Маконочи, първото нещо, което ще видите, е слой от пихтиеста мазнина, подобна на развалена сланина. Ако се поразровите, ще намерите парченца от морков и други неразпознаваеми зеленчуци, а най-отдолу се спотайва пласт от накълцано мистериозно месо. Първият човек, опитал стрида, е бил куражлия, но този, пробвал яхнията на фирма Маконочи, е бил още по-безстрашен. Томи определя това ястие като най-висша форма на боклук. Макар оценката му да не е много ласкава, той бе напълно прав.“

По време на Втората световна война войнишките порциони подобряват многократно своето качество. 30 години по-късно фронтоваците получават редовни доставки на консервирано говеждо и свинско месо, юфка, сушени плодове, кафе, бисквити, мляко на прах, дъвки и дори алкохол. За разлика от предишните големи конфликти, през 40-те години на 20-ти век служещите на фронта се снабдяват и с истинска тоалетна хартия.

Интересна иновация в сферата на военните порциони е френският виногел. Този продукт става популярен по време на Първата виетнамска война. Обикновените френски войници дават на странния консуматив прякора „тигрова кръв“. Това се дължи на факта, че виногелът всъщност е блокче от дехидратирано вино, което може да се разтвори във вода и се превръща в слабо алкохолна напитка. То се раздава на бойците, тъй като те са на хиляди километри от родната си страна и имат нужда от повдигане на морала.

Френски военен порцион

С появата на въздушните пратки храната на войниците се подобрява още повече и сухите, дълготрайни продукти се използват единствено в екстремни ситуации. Именно така се появяват съвременните неприкосновени запаси, които всички войници носят в раницата си. Те се състоят от най-различни блюда, съхранени чрез химически вещества. Така например във френската армия най-разпространеното ястие сред армейците е Говеждо Бургиньон, която е една от любимите яхнии в страната. Освен стандартното меню, френската армия предлага още три избора - съобразено с еврейската кухня, мюсюлманска храна и вегетариански гозби.

У нас най-разпространените военни ястия са консервиран боб с наденица, ядки, дехидратиран сварен ориз и др. Пакетите на родната армия предоставят необходимата енергия за средностатистически мъж в период от 48 часа.

Ако искате да разберете какво са яли войниците преди изобретяването на консервите, можете да кликнете тук.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

  • Военното дело и медицината
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА СЕВЕРА - БЪРНАРД КОРНУЕЛ - СИЕЛА
16.90лв. / 8.64 €

ПОВЕЛИТЕЛИТЕ НА СЕВЕРА - БЪРНАРД КОРНУЕЛ - СИЕЛА

ИЗКУСТВОТО ДА ВОЮВАШ - АНДРЮ РОБЪРТС - СИЕЛА
15.90лв. / 8.13 €

ИЗКУСТВОТО ДА ВОЮВАШ - АНДРЮ РОБЪРТС - СИЕЛА

УНИЩОЖИТЕЛЯТ НА МЕЧА - ВИКТОРИЯ АЙВЯРД - СИЕЛА
19.90лв. / 10.17 €

УНИЩОЖИТЕЛЯТ НА МЕЧА - ВИКТОРИЯ АЙВЯРД - СИЕЛА

АК-47. ОРЪЖИЕТО XX ВЕК - К. ДЖ. ЧИВЪРС - СИЕЛА
19.90лв. / 10.17 €

АК-47. ОРЪЖИЕТО XX ВЕК - К. ДЖ. ЧИВЪРС - СИЕЛА

РУСКИТЕ НЕВИДИМИ АРМИИ - РУСЛАН ТРАД И КИРИЛ АВРАМОВ - СИЕЛА
16.00лв. / 8.18 €

РУСКИТЕ НЕВИДИМИ АРМИИ - РУСЛАН ТРАД И КИРИЛ АВРАМОВ - СИЕЛА

ЦАР ПЛЪХ - ДЖЕЙМС КЛАВЕЛ - СИЕЛА
27.90лв. / 14.27 €

ЦАР ПЛЪХ - ДЖЕЙМС КЛАВЕЛ - СИЕЛА

Библиография

Източник: www.warhistoryonline.com

Снимки: www.express.co.uk

www.tommyspackfillers.com

www.wikipedia.org

Коментари към От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2)
    www.framar.bg 
    на 17 August 2025 в 10:24
    Коментирайте "От пшеничени сухари до Говеждо Бургиньон - военната храна през Новото време (част 2)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
  • Консерва от патладжани с моркови, чушки и чесън
  • Консервирана царевица (кочани)
  • Рецепти за консерва от патладжани с чушки
  • Лечение на ботулизъм
  • Три вида мариновани краставички - с чесън, домати и люти чушки
  • Наркотикът каптагон и каква е връзката му с падането на режима на Асад в Сирия
  • 5 малко известни факта за нацисткия лагер на смъртта Аушвиц
  • Бобена разядка със зеленчуци, чесън и лук
  • Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 31 дни, 21 часа и 7 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 29 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival