Начало История на медицината Австралийските аборигени - най-старата култура на планетата

Австралийските аборигени - най-старата култура на планетата

От -32768г. до -32768г.

Австралийските аборигени - най-старата култура на планетата - изображение

Още от времето на Ренесанса учените се опитват да открият древните корени на държавите в Европа. С развитието на антропологията като наука през 19-ти и 20-ти век въпросът „Коя е най-старата цивилизация, оцеляла до днес?“ се прехвърля в световен мащаб. Етнографите започват да търсят праисторически традиции, оцелели през хилядолетията в някои по-изолирани култури от най-закътаните кътчета на Земята. През 80-те години на 20-ти век антрополозите създават теория, че най-древните племена, запазили своя праисторически бит и вярвания, са откъснатите за хилядолетия от останалия свят жители на Австралия - аборигените.

За тях се е смятало, че са част от групата на първите преселници от Африка, напуснали Люлката на човечеството преди около 120 000 години. Според изследователите аборигените се отделят от останалите племена и се насочват на юг. Така те пристигат в необитавания тогава континент Австралия и ловуват из необятните степи и пустини в продължение на над 60 века, без да се сблъскват с пришълци от други земи.

Съвсем наскоро тази теория бе доказана чрез генетичен анализ, наречен „Изследване на генома на автохтонното австралийско население“ (анг - A genomic history of Aboriginal Australia). В проучването участват както антрополози, така и експерти в областта на генетиката, които имат за цел да изолират най-старите генетични маркери в региона и да ги сравнят с резултатите от подобни изследвания в Африка и източна Азия.

Австралийски абориген, свирещ на диджериду

Проведените през 2016 опити показват, че жителите на Австралазия, които и до днес обитават Австралия, Нова Гвинея и Тасмания, са пристигнали в региона преди цели 58 000 години. За целта са изолирани гените на 83-ма аборигени и 25 коренни жителя на Папуанските планини. Водещият експерт в проучването - професор Еске Вилерслев от Университета в Кембридж твърди, че това е най-мащабното изследване на генотипи, извършвано в Австралия. Според него резултатите са неоспоримо доказателство за теорията за древния произход на аборигените и ще даде веднъж завинаги отговор на въпроса „Коя е най-старата цивилизация, оцеляла до днес?“.

Резултатите не само потвърждават теорията за древните корени на местното население на Австралия, но и доказват, че цялото човешко население, освен жителите на Субсахарска Африка, са потомци на огромна миграционна вълна, тръгнала да изследва света преди повече от 70 000 години. Това кара учените да създадат ново предположение относно човешките миграции в началото на Палеолита. Според новата теория огромна група Хомо сапиенс напускат родината си в търсене на нови земи преди около 72 хиляди години. Постепенно колонизаторите заселват Близкия изток, Индийския полуостров и Южна Европа.

карта на сушата по време на миграцията на аборигените към АвстралияЧасти от миграционната вълна достигат до огромните поречия на Яндзъ и Хуанхъ. Много хора се заселват около богатите на риба реки, но някои племена продължават на юг. По това време нивото на Световния океан е много по-ниско и Австралия е свързана чрез провлак с Нова Гвинея. Полуостров Индокитай от своя страна се простира чак до остров Ява. Най-вероятно последните номадски изследователи са прекосили протоците, отделящи двата континента, използвайки примитивни лодки и салове, и са се заселили в новооткритата земя, която археолозите днес наричат Сахул.

Разбира се, древния произход на населението на Австралазия не означава, че техните бит и култура са абсолютно идентични с тези на първите преселници от Африка. През изминалите столетия различните племена се адаптират към новия си ареал както физически, така и културно. Затова днес общностите от региона говорят на хиляди различни един от друг езици и имат разнообразни обичаи и традиции, които нямат нищо общо с тези на племената, живеещи в непосредствена близост с тях. Причината за това е не само разнообразието на климата в отделните части на Австралазия, но и изолираността на отделните популации.

Един от най-интересните митове, който се среща при доста народи в Австралия е, че техните прадеди от мистичното „Време на Сънищата“ са обикаляли цялата земя и са оформяли света, за да го направят пригоден за наследниците си. Аборигените вярват, че тези древни предци са изобретили всички занаяти, както и са изваяли планините, хълмовете и скалите, отприщили са реките и са напълнили моретата. Според антрополозите този мит е запазен в устната традиция спомен за огромната миграция, случила се преди 58 000 години.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.history.com/news

Снимки: edition.cnn.com/2017

upload.wikimedia.org

www.ua-magazine.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноСпорт