Начало История на медицината Албърт Ейбрамс: деканът на шарлатаните в медицината на 20-ти век

Албърт Ейбрамс: деканът на шарлатаните в медицината на 20-ти век

От 1918г. до 1924г.

Албърт Ейбрамс: деканът на шарлатаните в медицината на 20-ти век  - изображение

В началото на 20-ти век един американски лекар от Сан Франциско на име Албърт Ейбрамс съобщил в публичното пространство, че е открил лек срещу всички заболявания и с това дал надежда за оздравяване на хиляди болни хора на територията на САЩ.

Докторът (чието медицинско образование, всъщност, дълго време било подлагано под съмнение, но в крайна сметка – прието за достоверно) завил, че е измислил специални уреди за третиране на голям набор от състояния. Албърт създал цяло ново направление в медицината – "електроника" или лечение с енергия. И въпреки че по време на своята активна практика, Ейбрамс успял да натрупа милиони печалба, продавайки "магическата" си апаратура, той причинил повече злини, отколкото добрини. Никак не е случайно, че заслужено бил наричан "декан на шарлатаните на 20-ти век".

Накратко казано, американецът лекувал с вибрации, а диагностицирал проблемите с т. нар. от него спондилна практика (или свързана с гръбначния стълб). Въпреки ентусиазма, с който представял теориите си, много от пациентите му все пак веднага го заподозрели в измама – най-вече заради една от техниките му, включваща удари с... чук в областта на гръбначния стълб. По-интересното е, че някои лекари (незнайно как) били привлечени от идеите на своя колега и дори си платили, за да ги обучава в практиката си.

Самият Ейбрамс смятал, че човешкото тяло е нищо повече от сбор от вибрации на електрони, които вибрации помагат на организма да работи на здравословни "честоти", като непрекъснат радиосигнал (звучи доста любопитно твърдение, макар и плод на пълна измишльотина). Лекарят гарантирал, че не само може да познае от какво страда човек, но и да го излекува от раз – разбира се, само с енергия. Самата диагностика американецът извършвал с уред, измислен от него и носещ името "Динамайзер".

Албърт твърдял, че въпросното устройство, което много приличало на радиоапарт, може да локализира проблем единствено чрез анализ на капка кръв на пациент. (Кръвната проба се слагала върху парче хартия, което "специалистът" залепял на определена зона от тялото – там, където били редовните оплаквания). После, с друго устройство, което пренасяло радиовълни, Ейбрамс "връщал" лековити вибрации в тялото на болния и той оздравявал. Обнадеждени, много хора все пак му се доверили и плащали щедро за процедурите - по 200 долара за всяка.

"Триковете" на Албърт Ейбрамс много скоро привлекли вниманието на здравомислещите от медицинската гилдия. Едновременно с това, много пациенти започнали да се оплакват от влошаване на състоянието си, а дори имало и смъртни случаи (все пак американецът се опитвал да лекува рак с... вибрации). За да хванат "натясно" мошеника, специалисти започнали да му изпращат кръвни проби на здрави животни, представяйки ги за взети от болни хора. Нищо неподозиращият Ейбрамс смело давал своите предположения за заболяванията и дори успял да "разболее" от рак, сифилис и диабет един… петел.

В крайна сметка, "магическите" уреди на Еймбрамс били конфискувани и не се оказали нищо повече от иначе впечатляваща колекция от стари транзистори с извадени кабели. Както можете да се досетите, срещу доктора било повдигнато обвинение, но преди да се яви в съда, той се разболял от пневмония и починал през 1924г.

В заключение можем да кажем, че търгуването със "здраве" със сигурност е нещо, което твърде много противоречи на медицинската етика и, всъщност, е недопустимо. Представете си как древни лекари като Гален, Аретий и Павел Егински и други биха реагирали на действията на своя американски колега от 20-ти век. Ето какво, например, казва Фабриций, когато описва извършването на трахеотомия: "От всички хирургични операции, които се извършват от лекаря, за да се опази човешкия живот, винаги съм считал, че този акт на медика, съхраняващ живота, връщайки го от сигурната смърт, е най-висш подвиг, който причислява работата на хирурга най-близо до делото на бог Асклепий". Очевидно е, че шарлатаните в медицината като Албърт Ейбрамс трудно могат да вникнат в подобна сентенция. Дори не биха се опитали...

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.topsecretwriters.com/2011/11/albert-abrams-and-the-fraud-of-radionics/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛайфстайлСнимкиСоциални грижиПсихологияИсторияЗдравни съветиСпециалистиАнкетиТестовеЛюбопитноХранене при...