Начало История на медицината Американско химическо оръжие поразява децата на ветераните и до днес

Американско химическо оръжие поразява децата на ветераните и до днес

От 1964г. до 2014г.

Американско химическо оръжие поразява децата на ветераните и до днес - изображение

По време на Виетнамската война един от най-големите проблеми на окупиралите страната американски войници е наличието на гъста растителност. Джунглите, покриващи огромна част от северните части на азиатската държава, са идеално укритие за вражеските чети. През деня по-малобройните, но познаващи местната природа виетнамци се спотайват между гъсто разположените дървета, а вечер нападат вражеските лагери, конвои и дори щурмуват запасите от храна и питейна вода.

Американската армия решава да контраатакува партизаните, като напръска обширни части от страната със силно токсичния препарат Агент Ориндж. За целта над джунглата прелитат военни хеликоптери, които първо обгарят растителността с напалм, а след това пръскат изпепелените площи с химикали. Агент Ориндж унищожава всички оцелели семена и попива в почвата, превръщайки обработената територия в безплодна пустош.

Използваният от американците препарат представлява смес от няколко токсични химикала и пестициди. Той не само унищожава всякакви растения, но и отравя почвите. По време на войната правителството на САЩ убеждава изпратените на мисия мъже, че веществото е напълно безвредно за човешкия организъм. Затова войниците използват Агент Ориндж и за обезлесяване на периметъра около собствените си лагери.

Хеликоптер ръси с химикали над Виетнам

За нещастие химикалът се оказва изключително опасен и за човешкото тяло. Броят на напоените с отрова полета, ниви и селища е огромен. Постепенно токсичните препарати попадат във водата и храната на виетнамците, а също и в продоволствията на американците. Именно затова засегнатите от поразителния ефект на Агент Ориндж са стотици хиляди. Според официалната статистика на Виетнам директно засегнатите от американските токсини души с видими увреждания са около 400 000.

Военният персонал на САЩ изглежда доста по-незасегнат от химикала. Оказва се обаче, че десетки хиляди американци също са погълнали опасно количество от веществото. След оттеглянето си, ветераните започват да изпитват негативните ефекти от собственото си оръжие. Зачестяват случаите на рак, белодробни проблеми, левкемия, паркинсон, диабет тип 2 и др. Правителството отрича тези заболявания да са свързани с използваните пестициди и излиза с твърдението, че те са следствие от стреса, изпитан от войниците по време на престоя им в далечната страна.

Оказва се обаче, че Агент Ориндж е засегнал организмите на ветераните много по-дълбоко. Бившият военен Майк Райън става баща няколко години след като се връща в САЩ. За негов ужас дъщеря му се появява на бял свят с множество вродени увреждания. Тя има дихателни проблеми, недоразвити органи в коремната област, дупка в сърцето и т.н.

протест

Майк Райън е не само притеснен за живота на детето си, но и изключително озадачен. Той проверява родословието си, както и това на съпругата си, и установява, че това е първият случай на родилни деформации в рода. Освен това и двамата родители са здрави и в разцвета на силите си и водят здравословен начин на живот. Това кара бившият войник да заподозре истината - неговите репродуктивни органи са пострадали по време на престоя му във Виетнам, заради силните токсини, използвани за обезлесяване на лагера.

Майк Райън се свързва с други хора, служили във Виетнам и ги разпитва за личното им здраве, както и за здравето на децата им. Оказва се, че неговата дъщеря изобщо не е единственото дете на ветерани, страдащо от вродени заболявания. Затова бившият военен се заема с нелеката задача да осъди държавата и да иска обезщетение за умишленото увреждане, причинено му заради укриване на информация.

Искът на мъжа е отхвърлен, тъй като според американското правителство обезщетения се изплащат само на войници с придобита по време на служба инвалидна травма или на семействата на загиналите. Според Райън властите никога няма да признаят ужасните последствия от Агент Ориндж, тъй като това би било равносилно на заявление, че собствената армия на САЩ е подложена на умишлено осакатяване.

От началото на 20-ти век правителството на Щатите започва да обръща повече внимание на заболяванията, причинени от химикала. Причината за това е, че някои от вродените болести, характерни за изложените на ефекта на Агент Ориндж хора, се проявяват и при внуците на някои от ветераните. Медиците в страната започват да изследват обстойно тези случаи в продължение на 7 години (2007 - 2014), опитвайки се да разберат колко сериозни са последствията от натравяне с токсичното вещество.

Някои хора наричат това ужасно явление „справедливо възмездие“, тъй като любителите на конспиративни теории смятат, че САЩ се намесва във военния конфликт, за да тества новите си оръжия. Дори ако приемем това твърдение за вярно, подобен израз е силно неуместен, тъй като става въпрос за живота на новородени деца, чиито родители са били изпратени да изпълнят дълга си в далечна страна.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.warhistoryonline.com

Снимки: www.blacknews.ro

www.vietnamfriendship.org

www.pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаПриродни катаклизмиЛайфстайлСнимкиСоциални грижиИсторияПсихологияНовиниАнкети