Начало История на медицината Анатомичният ангел на Жак Готие-Д'Агот – новаторска илюстрация, съчетаваща печатарското изкуство на 18 век и историята на медицинските изследвания

Анатомичният ангел на Жак Готие-Д'Агот – новаторска илюстрация, съчетаваща печатарското изкуство на 18 век и историята на медицинските изследвания

От 1746г.

Анатомичният ангел на Жак Готие-Д'Агот – новаторска илюстрация, съчетаваща печатарското изкуство на 18 век и историята на медицинските изследвания - изображение

През 18-ти век френският художник Жак Готие-Д'Агот рисува многобройни дисецирани тела, изобразени по достоен начин и с приглушени цветове. Той влага изключителен професионализъм, обектите му изглеждат невероятно реалистични,буквално „истински”, при все разрязаната кожа и изложените на показ мускули.


Най-известната анатомична илюстрация на френския художник е от 1746 година. Тя е част от творбата „Myologie Complette en Couleur”, където жената е изобразена така, сякаш се е извърнала към зрителя, а гръбните мускули са изложени на показ. Тъканта е отстранена подобно на крила, за да разкрият деликатната позиция и външен вид на гръбначния стълб. Понякога наричана "Ange Anatomique" ("Анатомичен ангел"), творбата разкрива визия, която може да се приеме повече за артистична, отколкото за научна. Нещо повече, тя разкрива и „прегръща” новия процес на и ноухау за създаването на цветния печат на книги, който по-късно бива възприет масово.

Миологията „Complette en Couleur”, наред с „Anatomie de la Tête” (от 1748 г) на Гутие Д'Агот, са сред редките медицински ръкописи, наскоро дигитализирани и съхранени за поколенията от библиотеката на медицинските центрове „Augustus C. Long Medical Medical Center”, които са част от структурата на Колумбийския университет. И двете са достъпни чрез „CLIO” (специален онлайн каталог за публичен достъп до библиотеките на университета в Колумбия), както и чрез библиотеката за медицинско наследство – това е своеобразно онлайн сътрудничество, организирано от интернет архива между няколко медицински библиотеки, включително тази в Колумбия. Други текстове, които вече са достъпни онлайн, включват огромен  анатомичен атлас 1749 на Бернхард Сигфрид Албинус, изобразяващ скелети, разположени до гробници, както и трактат за оперативната хирургия от Джоузеф Панкоаст от 1844 година.

Творбите от Готие-Д'Агот са особено красиви и разкриват как историята на печатните изкуства е обвързана с медицинските изследвания и история. Не е съвпадение, например, че лампите в Нюйоркската медицинска академия са украсени с негови емблеми, изработени от съвременни художници на принтер.

Любопитен е фактът, че Готие-Д'Агот не е анатом, обучаващ се в трицветен и четирицветен печат. За да създаде творбата си, той е подпомогнат от Якоб Кристоф Льо Блон. Така художникът съумява да предаде и усъвършенства виждането си относно новаторската техника. За целта той си сътрудничи и с лекаря и Гихард Джоузеф Дъвърни, който се грижи за създаването и изобразяването на медицинските инструменти и тялото за дисециране. Резултатите са прекрасни – на лице са картини, богати на червени краски, подчертани с бял цвят, а това е направено в момент, когато повечето илюстрации на книгите се правят само в черно. Част от творбите на френския художник често са издържани чрез новаторска техника, илюстрирана по-долу - жена, която скромно е отклонила главата си, докато тялото й се разгръща на отделните страници, пресъздаващи точните изображения на мускулите и костите.

Благодарение на труда си, Готие-Д'Агот демонстрира не само как историята на печатните изкуства е обвързана с тази на медицинските изследвания, но и помага за обучението на немалко студенти по медицина от 18 век.

статията работи: Виктория Милова


5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимки: https://hyperallergic.com/234740/18th-century-anatomical-illustrations-reveal-flayed-flesh-and-shining-bones/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиФизиологияЛюбопитноЛайфстайлАнатомия