Начало История на медицината Ангел Кирков и приносът му за поставянето на основите на съвременната фармацевтична индустрия в България

Ангел Кирков и приносът му за поставянето на основите на съвременната фармацевтична индустрия в България

От 1962г.

Ангел Кирков и приносът му за поставянето на основите на съвременната фармацевтична индустрия в България  - изображение

Ангел Кирков без съмнение се смята за един от бележитите български фармаколози от миналия век, който с дейността си постигнал много за модернизирането и усъвършенстването на фармацевтичната индустрия у нас. Специалистът бил роден през 1927г. в село Комарево, Монтана. В периода от 1946 година до 1950 година той се обучавал в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски " и завършил индустриална химия във ВХТИ.

След като събрал достатъчно опит, през 1962 година професионалният му път го отвел на правилното място – в Химико-фармацевтичния завод-София, в ролята му на директор. Макар че бил заел ръководния пост току-що, амбициозният Кирков вече имал своя визия за развитието на небезизвестното софийско предприятие. Българският експерт веднага представил пред членовете на управителния съвет предложението си за изграждане на нова производствена площадка, която, според него, щяла да осигури сериозния напредък на завода през следващите поне две десетилетия.   

През 1965-та Кирков застанал начело на новосформираното Държавно стопанско обединени "Фармахим" (ДСО). Както можете да предположите, и в това си ръководно амплоа обещаващият химик побързал да се отличи като способен организатор с глобално мислене и иновативни възгледи. По същото време той основал Научен консултативен съвет към ДСО "Фармахим". Въпросната структура била съставена от екип от родни учени от няколко различни поколения, като целта била същите непрекъснато да разменят и да осъждат различни хрумвания, които впоследствие да бъдат от полза за българската лекарствена промишленост.

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че Ангел Кирков бил и забележителен преподавател и, че с лекциите си редовно изпълвал залите на Фармацевтичния факултет на Медицинската академия. Българинът инициирал появата на нова дисциплина – Организация и икономика на фармацевтичното производство, върху която разработил и учебник през 1981 година. В периода от 1981 година и 1983 година специалистът поел длъжността на заместник-председател на Медицинската академия. Кирков бил автор на голям брой публикации, учебни помагала и статии.

През 1969-та българският фармаколог получил почетна и напълно заслужена награда от Комитета за наука и технически прогрес – първа степен (в колектив), за създаване и внедряване на патетноспособна технология за производство на аналгин.

През цялата си кариера и съзнателен живот той бил пример за подражание и вдъхновение за много свои колеги. Починал на 84-годишна възраст, през февруари 2012 година.


Снимки: "Фармация - дела и документи", 2013г.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Фармация - дела и документи", 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиСпециалистиНовиниАптекиЛюбопитноТестовеПроизводителиОрганизацииНормативни актовеНаправления в медицинатаОткритияЛайфстайлБотаника