Начало История на медицината "Астра АБ" – ново преориентиране към производството на лекарства през 1980 година

"Астра АБ" – ново преориентиране към производството на лекарства през 1980 година

От 1980г. до 1990г.

"Астра АБ" – ново преориентиране към производството на лекарства през 1980 година  - изображение

В началото на 80-те години стартирало реновираното производство на лекарства на фармацевтичната компания "Астра АБ". Това се случило благодарение на обновените й високо ефективни изследователски звена, слети в най-успешното й дружеството. До 1984 година трите най-важни и продавани продукти на "Астра АБ" – "Seloken" (лекарство за сърдечни заболявания), упойката ксилокаин и бронходилататорът "Bricanyl" започнали да генерират повече от половината приходи на фирмата. Рекордът за най-продавано лекарство не само за компанията, но и в световен мащаб се бил "спечелен" от "Seloken".

Създаването на няколко нови медикаменти, предназначени да третират вирусни инфекции, стомашно-чревни неразположения, заболявания на централната нервна система донесли бърза печалба от един милиард крони през 1985 година. Продажбите на лекарството срещу астма "Pulmicort" помогнало на компанията да натрупа приходи за 2 милиарда през 1988 година.

Въпреки, че финансовите резултати на "Astra" започнали да привличат вниманието на инвеститори от целия свят, основната група от акционери на компанията останали недоволни. Шведската състоятелна фамилия Валенберг, която притежавала десет процента от акциите на "Astra" инициирала смяната на главния изпълнителен директор на компанията – Улф Виденгрен. През 1988 г. те одобрили кандидатурата за поста на 44-годишния Ханакан Могрен. Могрен отрекъл напълно предишната маркетингова програма на компанията, отменил действието на някои лекарствени лицензи, вместо да раздвижи дистрибуцията и продажбите на организацията. Той създал дъщерни дружества на компанията. Могрен избрал трудна за развиване пазарна среда за първото лекарства, създадено под негово ръководство – "Losec".

Медикаментът бил в конкуренция в утвърдения и широко разпространен препарат "Zantac" на "Glaxo-Pharmaceuticals". За щастие, "Астра АБ" се радвала на близки отношения и приятелство с дългогодишния американската компания "Merck", който се превърнал във важен съюзник в "състезанието" на медикаментите. "Merck" изиграл особено важна роля в убеждаването на американската администрация по храните и лекарствата да одобри пускането на "Losec" на фармацевтичния пазар на САЩ. Така "Astra" формирала съвместното дъщерно дружество "Astra Merck, Inc.". Така на пазара се появило лекарството "Priosec" в САЩ.

В първите си две години на като директор Могрен удвоил продажбите на "Астра АБ" с близо 50 на сто (от 6.3 млрд. до 9.4 милиарда), и увеличил облагаемата с данъци печалба на компанията с 1 млрд. Изглежда решението на семейство Валенберг да "гласуват" доверие на Морген, се оказало печелившо за всички.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История